Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou nejrychleji od prosince 2013

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst cen v Česku v červnu zrychlil. Oproti loňsku rosty o 0,8 procenta, což je nejvíce od prosince 2013. Proti květnu ceny stouply o 0,1 procenta, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční růst cen podle statistiků ovlivnilo například zdražení alkoholu (o 1,9 procenta) a tabáku (o 8,7 procenta). Potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 0,6 procenta, především kvůli vyšším cenám zeleniny o 7,6 procenta. Jen brambory zdražily o 19,5 procenta.

Oproti loňsku zlevnily hlavně pohonné hmoty - o 9,7 procenta. Klesly i ceny telekomunikačních služeb, dopravy a zdravotnictví vlivem zrušení regulačních poplatků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve srovnání s květnem zdražily například dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák a brambory. Zlevnily třeba oděvy a obuv.

„I přesto, že červnová inflace vyšla lehce pod odhady, nachází se nyní 0,4 procentního bodu nad odhadem ČNB. Nová inflační prognóza, kterou ČNB zveřejní na začátku srpna, by mohla přesvědčit centrální bankéře, aby poprvé posunuli konec kontroly kurzu koruny dopředu, do prvního pololetí 2016, namísto zatím předpokládaného druhého pololetí 2016,” řekla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Očekává, že se inflace ve druhé polovině roku nejspíš přehoupne přes jedno procento a na začátku roku 2016 se vyšplhá na zhruba dvě procenta. „Růst ekonomiky, klesající nezaměstnanost a doposud velmi umírněný růst mezd vytváří prostor pro výraznější oživení mezd v ČR. Letos by se mzdy měly v průměru zvednout o necelá tři procenta a v příštím roce dokonce o zhruba čtyři procenta,” dodala analytička.

Reklama

Výběr článků

Načítám