Hlavní obsah

Ceny ropy se v uplynulém týdnu zvyšovaly

LONDÝN

Světové ceny ropy se během uplynulého týdne měly snahu zvyšovat, i když jejich růst nebyl nijak dramatický. Změna se ale dostavila v samotném závěru týdne, kdy byl růst cen poměrně silný. V pátek totiž Spojené státy spolu s Británií oznámily, že Irák má poslední možnost odzbrojit. Pokud se nepodřídí, Spojené státy zahájí válku.

Foto: Monika Malíšková
Článek

Začátek týdne byl poměrně příznivý, protože přicházely zprávy o ničení raket Samúd-2 v Iráku. Ceny ropy se snižovaly, protože na trhu vznikal dojem, že Spojené státy by mohly útok na Irák odložit. Američané však později uvedli, že Iráčanům nevěří a jejich kroky považují za hru.

V polovině týdne ceny opět zamířily dolů, avšak pokles jim příliš dlouho nevydržel. Pro pohyb cen byly určující informace o zásobách. Úřad pro energetické informace uvedl, že zásoby surové ropy bez strategických rezerv v týdnu do 28. února v USA vzrostly o 1,7 milionu na 273,6 milionu barelů.

Odlišně se ale vyjádřil Americký ropný institut, který uvedl, že zásoby ropy klesly. Oba úřady však shodně tvrdí, že se snižují zásoby topného oleje. Podle Úřadu pro energetické informace se zásoby topného oleje snížily o 500.000 na 35,6 milionu barelů. Podle API byl ale pokles dvojnásobný.

Největší cenový skok se dostavil v pátek, kdy se ceny vydaly prudce vzhůru. Spojené státy, Británie a Španělsko totiž uvedly, že dávají Iráku ultimátum do 17. března, kdy ještě může prokázat, že plně odzbrojil. Pokud to neprokáže, válka v Iráku asi začne už brzy. Nesouhlas s ultimátem už vyslovila Francie, avšak s válkou nesouhlasí také Čína a Rusko.

Vývoj cen ropy v dolarech za barel
závěr7.3.6.3.28.2.
Londýn - IPE, Brent - duben34,1033,5332,80
New York - NYMEX, WTI - duben37,7837,0036,60
Zdroj: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám