Hlavní obsah

Staré Hrady chystají slavnosti s účastí Albrechta z Valdštejna

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hradu a zámku Staré Hrady se v sobotu 9. dubna od 10 do 18 hodin uskuteční Valdštejnské slavnosti za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny.

Foto: Ivana Kvasnicová

vévoda Albrecht z Valdštejna

Článek

Valdštejnské slavnosti na pohádkových Starých Hradech (nacházejí se v Českém ráji u Jičína) jsou první ze série Valdštejnských slavností, které budou následovat dále v Jičíně, Chebu, Frýdlantu a dalších místech. 

Zmíněné slavnosti se na Starých Hradech uskuteční již potřetí. Provázet je bude bohatý program pro děti i dospělé. Návštěvníci slavností uvidí mimo jiné souboje královských mušketýrů a vojenskou přehlídku.

Vévoda Albrecht z Valdštejna, kterému je slavnost jako vzpomínka věnována, koupil tento zámek v roce 1628. Po době pobělohorské získal část majetku okolní šlechty, která se zúčastnila protihabsburského odboje. Celému Valdštejnovu území se za jeho doby říkalo terra felix - šťastná země, protože vévoda Valdštejn zajistil jeho prosperitu a další vývoj. Organizoval zde výrobu pro potřeby své armády, chránil území před průtahy a pobytem vojsk. Zdejší panství spravoval prostřednictvím svého synovce. 

Součástí programu bude i dobový jarmark s tradičními řemesly. Zájemci si mohou při slavnostech prohlédnout všechny prohlídkové okruhy - historický okruh Hrad a zámek a dva pohádkové okruhy věnované především dětem - Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádkovou půdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám