Hlavní obsah

Ceny ropy prudce klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy ve čtvrtek prudce klesají. Zpráva o růstu zásob suroviny ve Spojených státech totiž naznačila, že nabídka v zemi je vysoká. Podle analytiků ale přetrvávají obavy, že bude slabá poptávka po energiích v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:15 SEČ ztrácela asi 4,3 procenta zhruba na 77,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles o 4,6 procenta a prodávala se přibližně za 73,10 dolaru za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpověděly, že nabídka suroviny bude ve čtvrtém čtvrtletí napjatá. Středeční údaje ze Spojených států ale ukázaly, že zásoby jsou vysoké.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že minulý týden zásoby ropy stouply o 3,6 milionu barelů na 421,9 milionu barelů. To bylo mnohem více, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Produkce ropy v USA se pak udržela na rekordní úrovni 13,2 milionu barelů denně.

Makléř firmy PVM Tamás Varga uvedl, že pokles cen ropy je znamením převisu nabídky na fyzickém trhu. Podle něj je ale otázkou, zda pokles takového rozsahu je v zásadě oprávněný. Říjnové údaje o inflaci z hlavních ekonomických center, včetně Británie, eurozóny a USA, byly povzbudivé. Ekonomická aktivita v Číně v říjnu také rostla.

„Současný pokles cen se odehrává ve zdánlivě příznivé situaci, což naznačuje, že investoři zkrátka nevěří příběhu o ‚snížení zásob ve čtvrtém čtvrtletí‘, tedy něčemu, co nepodporuje ani nedávná týdenní zpráva EIA,“ řekl Varga.

Jedním z důvodů, proč ceny klesají, by mohlo být očekávané snížení výkonu čínských rafinerií. Provoz rafinerií v říjnu klesl z vysokých hodnot v předchozím měsíci, neboť poptávka po průmyslových palivech se snížila a marže rafinerií klesly.

Benzin je nejlevnější od začátku srpna

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám