Hlavní obsah

Ceny ropy jsou nejníže za celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na velkoobchodních trzích se ocitly na nejnižších úrovních v tomto roce. Jak severomořská ropa Brent, tak i americká lehká ropa WTI míří k týdennímu zlevnění o deset procent, uvedla v pátek agentura Reuters. Důvodem poklesu je očekávaná nižší poptávka v důsledku obav ze slabého ekonomického výhledu v Číně, Evropě a Spojených státech.

Článek

Barel Brentu se na velkoobchodních trzích v pátek po poledni prodával za 76 dolarů (1750 Kč), což je nejnižší cena v tomto roce. Naposledy byla taková cena Brentu na Štědrý den loňského roku. Za týden cena této ropy spadla o 8,5 procenta.

Obdobně jako Brent na tom byla také WTI, jejíž cena se ve stejný čas pohybovala na necelých 72 dolarech (1655 Kč) za barel, což je rovněž nejnižší hodnota tohoto roku. Naposledy byla tato ropa tak levná loni 21. prosince.

Jak Brent, tak i WTI podle Reuters míří k týdenní ztrátě kolem deseti procent, což je jejich nejhorší týdenní procentuální propad od srpna, respektive dubna.

U Bosporu a Dardanel se kvůli novým požadavkům Turecka hromadí tankery

Ekonomika

Na trhu teď navíc nastala méně obvyklá situace zvaná kontango, kdy se spotová cena pohybuje níže než ceny budoucích kontraktů k dodání (tzv. futures kontraktů). V tomto případě se jedná o ceny kontraktů s dodáním za půl roku. To naznačuje, že obchodníci vidí slabší poptávku.

Nízké ceny na trhu zůstaly i přes dvě nepříznivé zprávy v posledních dnech. V USA hlásila kanadská firma únik v ropovodu Keystone, což cenu na chvíli vyšvihlo nahoru, nakonec se ale snížila, protože trh zastával názor, že uzavření ropovodu nebude mít dlouhého trvání. A podobně zareagoval také v případě fronty ropných tankerů, které turecké úřady zadržovaly u Bospor a Dardanel před vstupem do Středozemního moře.

„Evidentně nic nemůže zlepšit náladu na ropném trhu,“ okomentoval stručně situaci analytik PVM Tamas Varga.

Utlumený růst v Číně

Ropa je na ročním minimu zejména kvůli slabým odhadům růstu světových ekonomik. Přísná covidová politika v Číně, i přes nedávné částečné omezení, povede k tomu, že tamní hospodářský růst bude na několik měsíců utlumen, píše Reuters.

Ekonomové oslovení touto agenturou sice jednomyslně očekávají, že americká centrální banka (Fed) v prosinci přistoupí k nižšímu zvýšení úrokových sazeb, a sice o 50 místo 75 bazických bodů, americká ekonomika přesto v příštím roce směřuje do recese, byť krátké, míní analytici.

O půl procentního bodu na dvě procenta nejspíš příští týden zvýší úrokové sazby také Evropská centrální banka, ukázala další anketa Reuters. Z té dále vzešlo, že ekonomika eurozóny je už téměř jistě v recesi.

Globální zpomalení ekonomiky příští rok nejvíce zasáhne Evropu, uvádí OECD

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám