Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot stagnují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena benzinu Natural 95 se proti minulému týdnu nezměnila a v průměru řidiči platí za litr 37,34 Kč. Nafta od minulého týdne zdražila o pět haléřů a v průměru se u čerpacích stanic prodává za 32,40 Kč za litr. Nejdražší jsou paliva tradičně v Praze. Plyne to z údajů společnosti CCS.

Článek

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce května, před koncem června se dostaly nejvýše za téměř dva měsíce. I když se od té doby příliš nezměnily, jsou nyní výrazně nižší než před rokem. Za litr Naturalu 95 platí motoristé o 10,32 Kč méně než loni touto dobou, cena nafty je na litru nižší o 15,46 Kč.

Nejlevnější benzin je nyní v Ústeckém kraji, litr tam v průměru stojí 36,98 Kč. Za diesel se platí nejméně v Jihočeském kraji, a to v průměru 31,83 Kč/l. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 38,28 Kč, litr nafty za 33,82 Kč.

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 Kč na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila ve středu Sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 Kč. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku.

Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní. Zvýšení sazby daně má vstoupit v účinnost k prvnímu dni prvního měsíce po vyhlášení ve sbírce. Novelu zákona o spotřebních daních nyní dostane k projednání Senát, který na to má 30 dní. Poté ji dostane k podpisu prezident, který má lhůtu 15 dnů.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 12. červenci 2023

Nafta citelně podraží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám