Hlavní obsah

Nafta citelně podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřební daň na naftu se od srpna zvýší o 1,50 koruny, tedy na úroveň před jejím snížením. Ve středu to ve Sněmovně ve třetím čtení schválili poslanci. Podle analytiků může litr nafty zdražit zhruba o 1,80 koruny. Novelu nyní posoudí Senát, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Zákon podpořili koaliční poslanci, proti byli zástupci klubů ANO a SPD.

Novela zvýší spotřební daň z nafty o 1,50 koruny na litr, tedy na úroveň, která platila od loňského června. Tehdejší snížení mělo hlavně ulevit dopravcům kvůli loňským vysokým cenám paliv. Ty skokově vzrostly po zahájení ruské invaze na Ukrajinu na konci února.

Snížená spotřební daň na naftu měla původně platit do konce roku, vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se ji ale rozhodla zrušit dříve, neboť ceny pohonných hmot jsou už delší dobu na nízkých úrovních. Litr nafty v Česku stál v úterý v průměru 32,35 Kč. Před rokem cena dosahovala 48 Kč za litr.

Vláda tvrdí, že i kdyby prodejci promítli plně do ceny navýšenou sazbu daně, bude cena nafty v tuzemsku stále nižší nebo porovnatelná ve srovnání s okolními státy. „Stav zvýšených cen motorové nafty se ovšem razantně změnil v první polovině roku 2023, kdy ceny této komodity pro konečného spotřebitele v České republice výrazně poklesly tak, že jsou v měsíci dubnu 2023 jedny z nejnižších v Evropské unii,“ stojí v důvodové zprávě.

Zvýšení sazby kritizovala opozice. „Znovuzavedení plné výše spotřební daně na naftu je jasným důkazem toho, že jakékoli sliby této vlády nelze brát vážně,“ prohlásila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Navrhovala, aby zvýšení daně platilo až od příštího roku a do konce roku zůstala sazba snížená, jak s tím počítá dosud platný zákon.

Ke zrušení snížení sazby dojde patrně od srpna. Zvýšení na předchozí úroveň by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc. Větší část peněz z navýšené daně získá státní rozpočet a zhruba desetinu obdrží Státní fond dopravní infrastruktury.

Poslanci hlasovali i o opozičních úpravách, podle nichž by nynější sazba zůstala do konce roku, případně by se na zbytek letoška zvedla o 50 haléřů nebo jen o pět haléřů na litr. Návrhy ale koaliční poslanci odmítli.

Benzin a nafta jsou nejdražší téměř za dva měsíce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám