Hlavní obsah

Zdražování bylo loni největší od roku 2012

Novinky, bož
Aktualizováno

Průměrná inflace rostla loni nejvíce za posledních sedm let, činila 2,8 procenta. Nejvíce ji ovlivnily rostoucí ceny bydlení a energií a také například potravin. Vyplývá to z dat o inflaci, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku.

Článek

„Průměrná míra inflace v roce 2019 činila 2,8 procenta, což je o 0,7 procentního bodu více než v roce 2018,” uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Připomněla, že v roce 2012 byla průměrná roční inflace 3,3 procenta.

„Ceny zboží loni úhrnem vzrostly o 2,3 procenta, ceny služeb o 3,7 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny za bydlení,“ dodala Šedivá.

Úspory Čechů ztrácejí na hodnotě nejrychleji od října 2012

Ekonomika

Zatímco ceny loni rostly o 2,8 procenta, úrokové sazby na spořicích účtech českých bank se pohybují mezi 0,2 až 1,5 procenta ročně. Hodnota úspor Čechům tak klesla o 1,3 až 2,6 procenta, podle toho, u které banky kdo spoří.

Potraviny v prosinci pokračovaly ve zdražování, ačkoliv bylo mírnější než v listopadu. Ceny ovoce byly vyšší o 11,1, ceny zeleniny o 4,3 procenta, ceny jogurtů přešly z listopadového růstu o 5,7 procenta v prosincový meziroční pokles o 0,2 procenta.

Meziměsíčně inflace v prosinci stoupla o 0,2 procenta.

Bydlení se na zdražování podílí více než z poloviny

Potraviny však nebyly položkou, která v loňském roce zdražovala nejvíce. „Navzdory zrychlení cen potravin v závěru minulého roku byla nejrychleji rostoucí část spotřebitelského koše v minulém roce kategorie bydlení, která vzrostla o více než pět procent, což je nejvyšší průměrný růst za posledních 10 let,“ připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Česko má čtvrtou nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

„V cenách bydlení se promítá letošní desetiprocentní růst cen elektřiny, pětiprocentní růst cen tepla, růst cen nájmů z titulu přehřátého trhu nemovitostí, ale také růst cen služeb pro údržbu domácností, které v letošním roce také zdražily v průměru o 10 procent,“ dodal.

Kategorie bydlení se na růstu inflace v roce 2019 podílela více než z poloviny, uzavřel Seidler.

Anketa

Dopadá na vás negativně zvyšování cen?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
Celkem hlasovalo 1498 čtenářů.

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně klesla na 0,7 procenta

Meziroční inflace v zemích platících eurem v říjnu klesla z 0,8 na 0,7 procenta. Vyplynulo to z údajů, jež v pátek zveřejnil evropský statistický úřad...

Trh s byty a hypotékami dál sílí

Trh s nemovitostmi a hypotékami i přes zpřísnění podmínek ze strany České národní banky nadále prožívá expanzi. Rostou ceny nemovitostí, poptávka kupujících,...

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Výrazný růst cen nových bytů z posledních let by měl letos zpomalit. Například u nových bytů v Praze bude podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena...

Výběr článků

Načítám