Hlavní obsah

Ceny emisních povolenek zlevňují elektřinu, ale jen dočasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva tisíce korun ročně. Tak se při současných cenách projevuje při běžné spotřebě v platbách domácností za elektřinu emisní povolenka. A bylo i hůř. Aktuálně je náklad, který musí platit elektrárny za vypuštění každé tuny oxidu uhličitého a promítají ho následně do cen, na relativně nízké úrovni.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

To zatím přispívá k nižším cenám elektřiny na trhu, které se budou časem promítat i do cen pro domácnosti. „Na lipské burze se kontrakt s dodáním v příštím roce prodává za 78 eur za megawatthodinu,“ řekl Novinkám analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Trend se však v posledních týdnech obrací, nákupy elektřiny na příští rok od února zdražily o víc než desetinu. „Od druhé poloviny února už cena elektřiny roste o šestnáct procent,“ řekl.

Současné nízké ceny jsou dopadem několika jednorázových faktorů, jejichž efekt bude postupně vyprchávat
Jiří Tyleček, XTB

V současnosti se povolenka prodává za 60 eur (1500 Kč), když ještě nedávno stála o deset eur méně. To byla polovina toho, co před rokem. „Současné nízké ceny jsou dopadem několika jednorázových faktorů, jejichž efekt však bude postupně vyprchávat. V dlouhodobém horizontu počítám s návratem cen elektřiny nad úroveň sto eur za megawatthodinu a s růstem cen v několika následujících letech, a to ruku v ruce se zvyšující se cenou emisních povolenek,“ dodal Tyleček.

A jak se cena povolenky podílí na platbě za elektřinu? V průměru lze podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora říci, že u každé spotřebované megawatthodiny elektřiny platí domácnosti asi třetinu povolenky. To je zhruba 60 haléřů za kilowatthodinu. Celkem pak se za kWh elektřiny teď platí mezi sedmi až osmi korunami.

Elektřina na burze už stojí stejně jako před krizí. Češi ale stále platí tisíce navíc

Ekonomika

„U hnědouhelných elektráren tvoří povolenka většinu ceny. Mnohem méně je to u těch plynových, u obnovitelných zdrojů se logicky neplatí,“ řekl Právu Gavor.

Klesající cena povolenek má vliv na snížení velkoobchodních cen elektřiny a postupně se ještě nějakou dobu bude propisovat i do ceníků dodavatelů pro rodiny.

„Obecně platí, že s poklesem ceny povolenky klesá cena elektřiny i tepla vyrobeného ve větších a velkých zdrojích,“ řekl Právu a Novinkám Michal Macenauer z poradenské společnosti EGÚ Brno.

Nižší spotřeba

Za poklesem ceny povolenky z počátku roku je podle něj převis nabídky, daný teď především výrazným snížením spotřeby energií.

„To souvisí nejen se skutečnými úsporami, ale také výrazně s velmi teplým počasím v posledních dvou letech a také s ekonomickou stagnací až poklesem. Trh prostě očekává, že povolenky nebudou potřeba v takovém množství, v jakém se aktuálně nabízí,“ vysvětlil. Na trhu je teď povolenek přebytek.

Tyleček souhlasí, že k poklesu ceny v posledních měsících přispěl nevýrazný vývoj evropského hospodářství. „A také dodatečný prodej povolenek za dvacet miliard eur, které se Evropská unie rozhodla s předstihem prodat na trhu v rámci programu RePower EU,“ doplnil. Tyto peníze chce Unie využít na odklon od ruských fosilních paliv.

„Nižší cena povolenek přispěla k poklesu cen elektřiny v posledních měsících. Na druhou stranu však klesly motivace k soukromému snižování emisí. Znečišťovatelům se nyní může více vyplatit nakupovat povolenky než investovat do snižování emisí,“ poznamenal Tyleček.

Emise CO2 spojené s energií loni vzrostly na rekordní úroveň

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám