Hlavní obsah

Elektřina na burze už stojí stejně jako před krizí. Češi ale stále platí tisíce navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce korun navíc teď připlácejí domácnosti za elektřinu proti ceníkům před energetickou krizí. A to i přesto, že velkoobchodní ceny spadly zpět na úroveň před třemi lety. Odborníci se shodují, že koncové ceny pro spotřebitele sice ještě poklesnou, ale takové účty jako před krizí už mít nebudou. S fixováním ceny na delší dobu by nicméně chvíli počkali.

Článek

„Nemyslím si, že se s koncovými cenami dostaneme na úroveň před krizí. I když klesá cena silové elektřiny, významně narostla platba za distribuci,“ řekl Novinkám analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Podle serveru Kurzy.cz stála elektřina na burze koncem června 2021 kolem 70 eur za megawatthodinu. Teď je to stejně, a o polovinu méně než loni.

Ceník největšího dodavatele ČEZ však vypadá jinak. Zatímco v roce 2021 se u tarifu Basic na dobu neurčitou ve středních Čechách platilo v běžném režimu celkem 4,80 Kč, v současnosti to je zhruba 8,12 Kč. Roční rozdíl je při zhruba průměrné spotřebě 2500 kilowatthodin přes 8000 korun.

Nemyslím si, že se s koncovými cenami dostaneme na úroveň před krizí
Jiří Tyleček, XTB

Podobně je tomu u dalších dodavatelů. Podle odborníků je to dáno tím, že nakupují elektřinu dopředu, a tak ji mají stále pořízenou za vyšší cenu z loňska. Shodují se proto, že ceny pro spotřebitele ještě poklesnou.

Už to ale nebude jako dřív. Vedle tržní části totiž hraje roli i regulovaná část ceny, kam patří vedle jiného Tylečkem zmíněná platba za distribuci.

Změna dodavatele ušetří za energie i desítky tisíc

Ekonomika

Regulovanou složku stanoví Energetický regulační úřad a ten ji domácnostem od ledna zdražil v průměru o takřka 66 procent. Za distribuci se před třemi lety platily sotva dvě koruny za kilowatthodinu, teď to je u běžného tarifu 2,44 Kč.

Současně se proti loňsku do regulované části vrátily platby za obnovitelné zdroje ve výši 60 haléřů za každou spotřebovanou kilowatthodinu.

„S tím, jak dochází ke změnám v energetice směrem k zeleným zdrojům, musí se do sítě hodně investovat. V dalších letech to nadále poroste,“ dodal Tyleček.

Ceníky ještě upraví

I podle analytika Capitalinked Radima Dohnala mohou koncové ceny nadále klesat, i když velcí hráči na trhu už letos řadu zlevnění oznámili.

„Na maloobchodním trhu bude pokles silnější s tím, jak budou obchodníkům končit nákupy provedené v minulosti za vyšší ceny, než jsou dnešní tržní,“ řekl Dohnal.

Tyleček upozornil, že ceníky pro domácnosti reagují na změny ceny na burze se zpožděním. „Trvá až několik měsíců, než se to projeví v cenících,“ uvedl.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor doplnil, že se mění intervaly označované jako dobrá nabídka. Ještě před pár měsíci bylo úspěchem, když se začala nabízet silová elektřina za 4200 až 4800 korun za megawatthodinu, ale teď je dobrá cena 3600 až 4200 Kč. Podobný vývoj je u plynu.

„Dříve byli odběratelé rádi za nabídku pod 2400 korun, a nyní už není problém platit pod 1800 za megawatthodinu,“ řekl Gavor.

Smlouvy na dobu neurčitou označil jako stále drahé a očekává, že během roku určitě zlevní, stejně jako fixace.

„Komu končí fixace ceny, doporučuji znovu fixovat na rok. S tříletými fixacemi bych počkal. Očekávám, že tak dobré nabídky, aby se dlouhá fixace vyplatila, přijdou možná závěrem roku,“ dodal.

Češi loni spotřebovali nejméně elektřiny za 14 let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám