Hlavní obsah

Centrální banka centrálních bank má plán proti krachům. Je jednoduchý

Londýn

Banka pro mezinárodní vyrovnávání plateb (Bank for international settlements - BIS) představila svůj plán na rekapitalizaci velkých bank v případě jejich finančních problémů, který je podle jejích slov jednoduchý a rychlý. BIS vytvořila plán s cílem, aby se neopakovaly chaotické záchranné akce z doby po vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Banky pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS) v Basileji

Článek

Vlády zemí od krachu americké investiční banky Lehman Brothers před pěti lety bojují s otázkou, jak rekapitalizovat velké banky, považované za příliš velké na bankrot, bez způsobení paniky na trhu a bez peněz od daňových poplatníků. Plán BIS umožňuje rychlou a snadnou rekapitalizaci a zajistí, že střadatelé nepřijdou o své úspory. Mechanismus je podle BIS jednoduchý, v souladu s právy věřitelů a bez potřeby peněz daňových poplatníků.

Návrh BIS se nazývá mechanismus rekapitalizace financovaný věřiteli. Majetek banky by podle něj byl o víkendu přesunut na nově, dočasně vytvořenou holdingovou firmu. Banka by poté byla okamžitě rekapitalizována odepsáním pohledávek věřitelů. Podle autorů je jejich návrh jediným způsobem, který respektuje hierarchii věřitelů, zajistí rychlé posílení kapitálu banky a zabrání tomu, že banky více riskují, protože očekávají, že v případě problémů jim stát pomůže.

Banka by při záchraně vypracované BIS mohla znovu otevřít již po víkendu a měla by zajištěnou dostatečnou likviditu a dostatek kapitálu. Holdingová firma by v dalších měsících mohla prodat rekapitalizovanou banku za tržní cenu a zisk z prodeje by se rozdělil mezi věřitele. Pokud by to bylo potřeba, management a členové představenstva by mohli být vyměněni v období mezi rekapitalizací a prodejem banky.

Evropa se snaží prosadit plán rekapitalizace bank, který má zavést tzv. režim bail-in. To znamená, že banka by byla zachráněna ne z peněz daňových poplatníků, což se nazývá bail-out, ale zevnitř, což by postihlo hlavně majitele dluhopisů a majitele velkých vkladů. Tento model však podle BIS plně nerespektuje hierarchii věřitelů, napsala agentura Reuters.

BIS bývá označována za "centrální banku centrálních bank".

Reklama

Výběr článků

Načítám