Hlavní obsah

Země EU se shodly na cenovém stropu na ruskou ropu

• Aktualizováno

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pátek shodli na parametrech cenového stropu na ruskou ropu převáženou tankery. Oznámilo to české předsednictví EU.

Foto: Stringer ., Reuters

Ruský ropný tanker nedaleko Vladivostoku

Článek

V rámci dohody skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se klíčová ruská exportní surovina nebude moci prodávat za více než 60 dolarů (1390 Kč) za barel. Evropský blok by měl dohodu, kterou dosud blokovalo Polsko požadující nižší maximální cenu, formálně potvrdit během víkendu.

V pondělí vstupuje v platnost zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí.

Zavedením cenového stropu na ruskou ropu dováženou po moři se západní země snaží připravit Rusko o příjmy z exportu ropy, díky kterým financuje svou válku na Ukrajině, na niž zaútočilo letos v únoru.

V rámci G7 se diskutovalo o cenovém stropu 65 až 70 dolarů. Zatímco ale jižní přístavní země v čele z Řeckem požadovaly vyšší strop, Polsko a pobaltské státy naopak prosazovaly nižší hranici.

60 dolarů za barel? EU jedná o cenovém stropu na ruskou ropu

Ekonomika

Kromě stropu zavádí EU od 5. prosince také zákaz pro dovoz ruské ropy (nejen po moři, ale i potrubím), jenž se 5. února rozšíří i na ropné produkty, například benzin.

Ropa se do Česka přivádí i Transalpinským ropovodem (TAL) z italského Terstu. Český stát se snaží jeho kapacitu navýšit.

Několik zemí si však z těchto zákazů vyjednalo výjimky. Z embarga bude například dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Ropa už stojí stejně jako na začátku roku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám