Hlavní obsah

Cena ropy prudce klesla, je na úrovni z konce ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na světových trzích v pátek prudce klesly a dostaly se na nejnižší úroveň od konce ledna. Důvodem je silný dolar, jehož index je nejsilnější za poslední dvě dekády, a obavy z nižší poptávky způsobené sílící hrozbou recese.

Článek

Barel severomořské ropy Brent v pátek v 16:00 SELČ odepisoval takřka pět procent a prodával se za 86 dolarů (2 170 Kč). Takové hodnoty dosáhl naposledy 24. ledna.

Ještě větší pokles vykázala americká lehká ropa WTI, která oslabila téměř o šest procent na cenu 79 dolarů za barel. Pod hranicí 80 dolarů byla naposledy 10. ledna.

Razantní pokles se odehrává i na akciových trzích. Globální akcie v pátek dosáhly dvouletého minima. Naopak dolarový index dosáhl nejvyšší úrovně za poslední dvě dekády, což vyvolalo tlak na ropu.

Vývoz ruské ropy po moři klesá, Indie ztrácí zájem

Ekonomika

Ropa začala v únoru po začátku války na Ukrajině výrazně zdražovat. Cena Brentu se jednu dobu prodávala i za více než 120 dolarů (3 030 Kč) za barel. Pod stodolarovou hranici klesla až v polovině července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám