Hlavní obsah

Cena plynu vzrostla. Reaguje na zprávy o únicích z potrubí Nord Stream

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, která je určující pro evropský trh, se v reakci na zprávy o únicích z potrubí Nord Stream zvyšuje. Klíčový kontrakt s dodáním v říjnu v úterý odpoledne přidával šest procent na 184 eur (4540 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Článek

Cena plynu od svého rekordu z konce srpna, kdy byla v jednu chvíli i 345 eur (8500 Kč) za MWh, v září postupně klesala. V pondělí se propadla až na 173 eur za MWh, což bylo nejméně od konce července.

Za pádem ceny stálo uklidnění nálady na trhu díky zvýšeným dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) a růstu dodávek prostřednictvím potrubí z Norska.

Úterní zprávy ze Švédska a Dánska, které hovoří o masivních podmořských výbuších v místech, kde z plynovodu Nord Stream začal unikat plyn, ale cenu šroubují znovu nahoru. Vyvolaly totiž obavy ohledně bezpečnosti evropské plynové infrastruktury, uvedla agentura Reuters.

Masivní podmořské výbuchy u Švédska předcházely úniku plynu z Nord Streamu

Evropa

Přes den cena plynu v jednu chvíli dokonce vystoupila až na zhruba 195 eur za MWh. Nachází se tak na několikanásobně vyšší úrovni než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Nord Stream 1 vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Rusko však dodávky tímto potrubím na konci srpna zastavilo, což zdůvodnilo technickými problémy. Paralelní plynovod Nord Stream 2 byl dokončen loni, jeho zprovoznění však zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru napadla Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám