Hlavní obsah

Cena na regálu je v mnoha zemích EU závazná, v ČR nikoliv

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice není výjimkou, že cena, kterou se zákazník nechá nalákat na regálu, je pak u pokladny jiná, samozřejmě vyšší. Na urgence pokladní reagují často tím, že to není jejich chyba (problém) a zákazník buď věc chce nebo ne. Nakupující zkrátka nemá právo požadovat zboží za cenu, o které byl informován. V mnoha zemích EU je to podobné, v mnoha je to ale jinak.

Článek

Zákazník má právo chtít zboží na cenu, která je uvedena ne regálu. Samozřejmě, že to zákazníci využívají v případě, že pokladna ukazuje cenu vyšší.

Taková práva mají zákazníci ve 13 zemích EU, například ve Francii, Nizozemsku nebo Dánsku. Údaje plynou ze srovnání Evropského spotřebitelského centra (CEC).

Na druhou stranu podobně jako Češi jsou na tom zákazníci ve Velké Británii nebo Německu. Platí přitom, že odlišná cena se považuje za porušení zákona o ochraně spotřebitele. Pokud takovou chybu zjistí inspekce, může prodejna dostat pokutu, samotný zákazník se ale v danou chvíli musí přizpůsobit.

Itálie: raději se přeptejte

Například v Estonsku je právo zákazníka na cenu uvedenou na regálu na hranici. Zákazník sice nemůže vyžadovat dodržení ceny uvedené na regálu, ale zákony jsou velmi přísné a obchody často nabízejí nějakou slevu pro případ, že se zmýlí.

Ve Francii může zákazník nižší cenu požadovat pouze v případě, že se viditelně nejedná o omyl a uvedená cena není pod cenou, která je pro zboží běžná.

Nejbenevolentnější je v tomto ohledu Itálie, kde není ani závazně stanoveno, že prodejce musí označovat zboží v prodejně cenovkou, nebo ji umístit na regál v blízkosti zboží. "Nejjistější je, se obchodníka prostě zeptat," uvádí ve shrnutí CEC.

Povinné účtenky

V mnohých zemích také platí povinnost obchodníků vydávat účtenky. To je nyní nutné i v ČR u nákupů nad 50 korun. Drtivá většina zemí EU tuto povinnost má. Prodejce musí vydat účtenku na jakoukoliv částku. Mezní částku, jako je to v ČR, má pouze Estonsko. Prodejce musí účet vydat pro sumy nad 300 estonských korun (asi 580 korun českých).

V ČR platí povinnost teprve od začátku července. Ministr průmyslu a obchodu se už nechal slyšet, že České obchodní inspekci nevydá pokyn, aby kontrolovala, zda tuto povinnost plní.

Povinnosti prodejců v zemích EU
zeměpovinnost prodat zboží za cenu uvedenou na regálupovinnost vydat účtenku
Rakouskoneano
Belgieanone
Kypranoano
ČRneano*
Dánskoanoano
Estonskoneano**
Finskonene
Francieanone
Německoneano
Řeckoanoano
Maďarskoanoano
Irskonene
Itálieneano
Lotyšskonene
Litvaanoano
Lucemburskoneano
Maltaanoano
Nizozemíanoano
Polskoanoano
Portugalskoneano
Slovenskoanoano
Slovinskoanoano
Španělskoanoano
Švédskoneano
Velká Británienene
*od 50 Kč
** od nákupu nad 300 estonských korun, méně jen na vyžádání zákazníka
zdroj: Evropské spotřebitelské centrum

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám