Hlavní obsah

Horkovod z Temelína do Českých Budějovic začal dodávat teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplo z temelínské elektrárny už proudí v těchto dnech novým, 26 kilometrů dlouhým horkovodem do Českých Budějovic. Celkem pokryje asi třetinu spotřeby největšího krajského města. Výhodou je garantovaná cena i snížení emisí. Ve středu uvedli energetici tento největší teplárenský projekt za posledních deset let do zkušebního provozu. Výstavba horkovodu trvala čtyři a půl roku a vyšla na 1,69 miliardy korun. Investorem je společnost ČEZ.

Stavba horkovodu z Temelína do Českých BudějovicVideo: ČEZ

 
Článek

„Je to projekt, na který jižní Čechy čekaly přes dvacet let, tedy od zahájení provozu temelínské elektrárny. Je to pro nás zdroj čistého a cenově stabilního tepla do třiceti procent rozvodné sítě v Českých Budějovicích,“ řekl Právu hejtman Jihočeského kraje a městský radní Martin Kuba (ODS).

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš upozornil, že projekt je především také ekologický. „Pokud bychom chtěli toto teplo vyrobit z uhlí, museli bychom vypustit přes osmdesát tisíc tun oxidu uhličitého ročně. Dekarbonizační strategii bereme jako prioritu a toto je jeden z důkazů,“ uvedl Beneš.

Ročně by měla jaderná elektrárna dodávat Českým Budějovicích 750 terajoulů tepla. „Bezemisní teplo bude ohřívat především sídliště Vltava, Máj, ale také další odběratele napojené na sdílenou energetickou infrastrukturu,“ upozornila primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Nemáme na to peníze. Vláda zrušila loni schválenou finanční injekci pro teplárny

Ekonomika

Horkovod se skládá ze dvou speciálních potrubí o délce 26 kilometrů a vnějším průměrem 80 a 71 centimetrů. Vede minimálně 1,3 metru pod zemí a mezi Temelínem a Českými Budějovicemi překonává výškový rozdíl 120 metrů. Oběh vody mezi elektrárnou a teplárnou proto zajišťuje celkem 14 čerpadel ve třech čerpacích stanicích. V zimě bude teplota vody dosahovat až 140 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Potrubí horkovodu mezi elektrárnou Temelín a Českými Budějovicemi.

Pro Teplárnu České Budějovice, která je stoprocentně vlastněná městem, znamená horkovod další snižování emisí, počítá i s dalšími ekologickými projekty. „Následně zprovozníme nový kotel na biomasu a také zařízení na energetické využívání odpadů ZEVO Vráto. Po více než sto letech tak končí éra uhlí, které postupně nahradíme místně dostupnými obnovitelnými a bezemisními zdroji,“ konstatoval předseda představenstva teplárny Václav Král.

ČEZ původně avizoval, že horkovod začne dodávat teplo do Budějovic na přelomu let 2020 a 2021. Stavěl se od jara 2019. Stavba měla zhruba dva roky zpoždění. Od konce roku 2020 se asi na rok práce zastavily, zkrachovala stavební firma Tenza. Koncem roku 2021 vybral ČEZ firmy, které horkovod dostavěly. Jsou jimi společnosti Elte a Energie - stavební a báňská.

Brno dostane teplo z Dukovan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám