Hlavní obsah

Cena cukru se za měsíc zvýšila o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se o Vánocích budou muset uskrovnit i u tradičního cukroví. Základní ingredience – cukr a vejce – totiž strmě zdražily. Cena cukru se v říjnu z měsíce na měsíc zvedla o 54,3 procenta a u vajec o 27 procent.

Článek

„Takové předvánoční sdělení je, že letos bude méně cukroví, protože lidé budou péct méně, nebo vůbec, a pekárny omezí svůj sortiment,“ řekl ve čtvrtek Právu agrární analytik Petr Havel.

Vejce se aktuálně v obchodech nabízejí vesměs za pět až více než šest korun za kus. Když už některý z řetězců nabídne v akci slevu okolo 3,30 Kč, lidé se o ně div nepoperou a hned je vyprodáno.

Tytam jsou doby, kdy vajíčko stávalo do 2,50 Kč a za tři koruny bylo drahé. Totéž platí pro cukr. Kilo moučky i krystalu se dnes prodává za ceny přes 30 korun, dokonce až k 40 korunám, ve slevě občas okolo 23 Kč. Časy, kdy cenovky ukazovaly 10 či 12 korun, jsou pryč.

Ačkoliv celková míra inflace v říjnu oproti září klesla o 1,4 procenta a meziročně její růst výrazně zpomalil na 15,1 procenta, tak potraviny zdražovaly dál. Příčin je podle analytika Havla hned několik.

Jednak se ještě do cen plně nepromítly vládní podpory u energií, zato třeba právě u cukru se růst nákladů do cen pro spotřebitele promítá rychle.

ČSÚ uměle snížil inflaci, vydělá na tom vláda, tvrdí ekonom

Ekonomika

Velké náklady i menší nabídka

„Cukr, který je v současné době na trhu, může být vyroben z letošní sklizně, kdy se už projevily zvýšené náklady, jako jsou pohonné hmoty, energie, dražší hnojiva i osivo,“ podotkl Havel. „Ceny vajec dosud až tolik nerostly, a tak se dá říct, že nyní teprve dohánějí růst cen jiných potravin,“ míní dále analytik.

„Faktorů je více. V zimním období slepice méně nesou, a nabídka je tak menší, ale já si myslím, že tím nejvýznamnějším faktorem je postupný přechod na ekologicky přívětivější chovy, to znamená třeba rušení klecových chovů, který s sebou nese další náklady,“ řekl Havel.

Roli podle něj hraje i zvýšená spotřebitelská poptávka v předvánočním období. Do konce roku ceny potravin podle Havla obecně porostou a po Novém roce, kdy začne klesat poptávka a kdy se projeví zastropované ceny energií, lze očekávat určitou stagnaci.

„Pokud pokles nákladů bude vyšší, tak lze očekávat, že ceny potravin budou stagnovat a v některých případech i klesat, ale to určitě nebude ještě letos,“ doplnil analytik.

„U cukru se teď jedná spíš o meziměsíční výkyv a jeho cena se v dalších měsících bude měnit spíš o jednotky procent. Cena vajec kvůli rušení klecových chovů dlouhodobě pomalu, ale postupně poroste,“ dodal Havel.

Celkem spotřebitelské ceny v Česku v říjnu meziročně vzrostly o 15,1 procenta. Tempo inflace poměrně silně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent.

Inflace v Česku byla v říjnu 15. nejvyšší v Evropě

Ekonomika

Přesto však zůstává cenová hladina nebývale vysoká. Loni ve stejnou dobu míra inflace meziročně rostla o šest procent.

Minulý měsíc zdražovaly i další položky. Vedle například olejů po dvouměsíčním poklesu opět vzrostly ceny pohonných hmot (shodně o 4,9 procenta oproti září).

Ceny elektřiny klesly, ale jenom díky zohlednění tzv. úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. Pokles tak činil v říjnu meziměsíčně 53,9 procenta. I nadále však rostly ceny zemního plynu, a to o 2,7 procenta. Zdražovala i tuhá paliva (o 8,4 procenta) a teplo a teplá voda (o 3,1 procenta).

Drahá mouka

Meziročně růst cen celkově u potravin a nealkoholických nápojů v říjnu znovu zrychlil. Mouka byla oproti stejnému období před rokem dražší o více než polovinu, chleba o více než třetinu, drůbeží maso o více než 42 procent, mléko o 38 a zelenina o více než 24 procent. Cukr o 105 a vejce o 53 procent.

Podle analytiků i České národní banky (ČNB) ovšem výsledek lepší meziroční inflace zkreslilo započítání vládních opatření na snížení cen energií. Bez nich by růst cen proti září zrychlil na 18,6 procenta. „Bez těchto opatření by říjnová inflace byla o 3,5 procentního bodu vyšší,“ konstatoval ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

„Neřekl bych tedy, že jsme se s inflací v Česku vypořádali, spíše se ji podařilo skrýt,“ potvrdil analytik XTB Jiří Tyleček.

S rychlým odezněním inflace analytici nepočítají, snižovat se podle nich bude jen postupně. Pod deset procent by se mohla dostat v polovině roku 2023.

Každý třetí Čech plánuje půjčku, pokryje s ní i výdaje za energie

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám