Hlavní obsah

Celníci denně vracejí odpad do Německa

Právo, jh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pokusů provést do Česka ilegální odpad z Německa přibývá. V minulém týdnu západočeští celníci vraceli do SRN každý den nejméně jeden kamión naložený odpadem. Právu to řekla mluvčí celníků Jitka Blahutová.

Článek

Naposledy zachytili v neděli u hraničního přechodu Vojtanov kamión naložený starým textilem a obuví. "Podle dokladů mělo být zboží určeno pro další prodej jako secondhand. Celníci ale našli při kontrole nákladu mezi balíky s textilem komunální odpad - jako použité dětské pleny, plesnivou obuv, zbytky potravin a obaly od potravin," upřesnila Blahutová. Kamión dopravní firmy z Pardubic zboží vezl pro firmu se sídlem v Hradci Králové.

Už ve čtvrtek zachytili celníci kamión stejné dopravní firmy určený pro stejného příjemce opět s obdobným nákladem. Řidiči uváděli, že při nakládce zboží nebyli a příjemce je ujišťoval, že se o odpad nejedná.

"Od 1. 3. 2006 již celníci zachytili jen u západočeských přechodů 12 kamiónů s odpadem. Všechny případy byly postoupeny k řešení České inspekci životního prostředí. Od pondělí je v účinnosti nová vyhláška ministerstva životního prostředí. Na základě této vyhlášky se ještě zpřísní podmínky pro dovoz odpadů a celníci budou jejich dodržování intenzívně kontrolovat," uzavřela Blahutová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zpřísnilo dovoz odpadu

Ministerstvo životního prostředí bude mít větší kontrolu nad dovozem odpadu do České republiky. V příštích dnech totiž začne platit vyhláška, která rozšiřuje...

Likvidaci skládky v Libčevsi zaplatí stát

Černou skládku německého odpadu v Libčevsi na Lounsku začne 30. března na náklady státu likvidovat najatá firma. Firma Bau 24, která odpad do ČR dovezla,...

Místo starého papíru vezl plastový odpad

Dva kamióny, naložené podezřelým odpadem, zajistili ve středu policisté a celníci na hraničním přechodu dálnice D 2 u Lanžhota na Břeclavsku.

Sněmovnou prošlo zpřísnění dovozu odpadu

Poslanci vyhověli přání ministra životního prostředí Libora Amrbozka (KDU-ČSL) a zpřísnili v zákoně o odpadech opatření proti dovozu odpadu do ČR. Ambrozek...

Výběr článků

Načítám