Hlavní obsah

CEFC popírá zadržení a výslech svého šéfa a Zemanova poradce

Aktualizováno

Čínská společnost CEFC Energy popřela zprávy, že by její šéf byl prošetřován kvůli hospodářské kriminalitě. Ve svém prohlášení podle agentury Reuters firma v pátek uvedla, že funguje normálně.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC China Energy v šanghajské centrále firmy

Článek

CEFC v prohlášení na svých stránkách uvedla v noci na pátek, že zpráva o jejím šéfovi Jie Ťien-mingovi, který je také poradcem prezidenta Miloše Zemana, není podložena fakty. Žádné bližší podrobnosti ale neuvedla.

„Zaznamenali jsme ten nezodpovědný článek… Slavnostně zde prohlašujeme: nezakládá se na faktech,” citovala prohlášení firmy agentura AFP. CEFC zároveň dodala, že informace o svém vyšetřování sám Jie nepotvrdil.

Agentura Reuters ve čtvrtek přišla se zprávou, že na počátku roku byl Jie vyslýchán. Odvolala se na zdroj obeznámený s případem. Informoval o tom i čínský časopis Caixin. [celá zpráva]

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

Čínský server South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje ve čtvrtek napsal, že Jie byl 16. února zadržen na základě přímého nařízení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Nejasný nákup podílu v Rosněftu

Po zveřejnění této zprávy ve čtvrtek poklesla hodnota akcií CEFC o možné maximum deseti procent. V pátek ztratily na burze další tři procenta. Obchod s firemními dluhopisy CEFC byl na neurčito zastaven.

Objevují se také spekulace, co bude s nákupem 14procentního podílu v ruské ropné firmě Rosněft, který byl dohodnut loni v září. Akvizice za devět miliard dolarů je největším ropným obchodem CEFC v zahraničí od roku 2012. Ten se zřejmě nezruší, ale v kontraktu může dojít ke změnám, uvedla agentura Bloomberg.

Zpráva o problémech CEFC se objevila poté, co vláda minulý týden převzala pojišťovnu Anbang s tím, že její šéf je vyšetřován pro podezření z hospodářské kriminality.

Reklama

Výběr článků

Načítám