Hlavní obsah

Bývalý výrobce praček Romo je v konkurzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/FULNEK

Brněnský krajský soud vyhlásil konkurz na akciovou společnost Romo, dřívějšího známého výrobce praček. Soudce Martin Boháček v pátek řekl, že k původnímu návrhu na konkurz podanému firmou Pamet se později přidal i sám úpadce, tedy společnost Romo. V podniku nyní pracuje asi 35 zaměstnanců, již se starají o majetek a zabezpečují přípravu konkurzu.

Foto: Petr Spálenka

Zapálení slunce

Článek

Konkurzním správcem firmy jmenoval soudce Lubomíra Rokytu, který byl v podniku poprvé ve čtvrtek, s vedením se ale nesetkal. "Měli jsme zrovna kontrolu na finančním úřadě," řekl předseda představenstva Josef Krystek. Současnou situaci firmy odmítl komentovat.

Před několika lety přestalo Romo s produkcí praček a začalo vyrábět pečovatelská lůžka, nábytkové kování a zařízení na likvidaci zdravotnického odpadu.

Nad firmou se vznášela hrozba konkurzu již v březnu 2002. Romo se poté se svými věřiteli dohodlo na soudním vyrovnání, ve stanovené lhůtě ale nesehnalo dostatek financí. Vyrovnacího jednání se v minulém roce zúčastnilo 61 věřitelů fulnecké firmy. Své požadavky u ostravského soudu tehdy přihlásilo celkem 450 věřitelů s pohledávkami 442,9 miliónu korun.

Loni na podzim po rozhodnutí ostravského soudu Romo definitivně zastavilo výrobu. Tehdy v podniku pracovalo asi 150 lidí. Sídlo společnosti akcionáři loni v listopadu přesunuli do Brna. Na Krajský soud v Brně také přišel návrh na konkurz od společnosti Pamet.

Ve výrobním areálu nyní sídlí firma R-FIN, dceřiná společnost firmy Romo, která dále pokračuje ve výrobě vířivých praček. Jejím jednatelem je současný předseda představenstva Roma Josef Krystek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám