Hlavní obsah

Byty podraží. Zvýšit cenu plánuje většina developerů

Novinky, tov

Zdražovat byty plánují v letošním roce tři čtvrtiny developerských společností. Cena nabízených bytů by se měla v průměru zvýšit o čtyři procenta. Vyplývá to ze studie společností CEEC Research a KPMG.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zdražení bytů plánuje podle průzkumu 78 procent developerů. Naopak snížit ceny se chystá jen naprosté minimum (3 procenta) developerských firem.

Poptávka po rezidenčních nemovitostech v letošním i příštím roce výrazně převýší jejich nabídku, a to především v pražském regionu.

„Nacházíme se v klasické růstové části vývojového cyklu nemovitostního trhu. Dobrá ekonomická kondice a dostupné financování zvyšují poptávku, a tím i ceny. Tento vývoj je bohužel umocňován omezeními na straně nabídky nových bytů, daných především délkou a komplikovaností schvalovacích procesů,” řekl Pavel Kliment z KPMG.

V oblasti Prahy očekávají developeři pokles nabídky rezidenčních nemovitostí o dvě procenta. U mimopražských regionů dojde naopak k navýšení nabídky v průměru o 1,1 procenta.

Úroky z hypoték začaly růst

„Cenová hladina je již poměrně vysoko, nicméně i letos očekáváme, že ceny dále porostou. Očekáváme, že převáží vliv nedostatku bytů v důsledku omezeného povolování, který tlačí ceny nahoru, nad omezením dostupnosti hypoték a jejich zdražením, které by mohlo naopak tlačit ceny dolů,“ myslí si šéf Central Group Dušan Kunovský.

Od dubna si na doporučení České národní banky bude možné vzít hypotéku jen do 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Navíc banky budou muset dávat pozor na to, aby podíl nově sjednaných hypoték v pásmu od 80 do 90 procent nepřekročil 15 procent.

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru stoupla na 1,87 procenta z lednových 1,82 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám