Hlavní obsah

Býk se rozběhl burzou

Novinky, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza ráno otevřela s býčí náladou, jíž podporovaly především akcie obou bankovních titulů a pak Českého Telecomu. Ihned od otevření trhu zaznamenaly největší růst akcie Komerční banky. Ty si v minulých dnech užily poměrně dost poklesu a zřejmě se již odrazily ode dna a silná poptávka především zahraničních kupců hnala titul nahoru. Jen za dopoledne si její akcie připsaly téměř 2,5procentní růst.

Foto: Jiří Cysař

Expozice muzea

Článek

Obdobný vývoj zažívaly ráno akcie Philip Morris, které si minulý týden otestovaly sestup na hladinu 13 tisíc korun, což je pro srovnání o více než dva tisíce méně než zhruba před měsícem, kdy se hřály na výsluní 15 300 korun. Ranní obchody si sáhly na úroveň 14 200 korun, ovšem realizace zisků nakonec titul vrátila do stagnace kolem 14 tisíc korun za akcii.

"Erste Bank po zvýšení velikosti lotu z původních pěti set na tisíc kusů přidala na vážnosti při obchodování na naší burze," píše na svých internetových stránkách Patria Online. Konec obchodování znamenal pro tento titul růst o 2,13 procenta. Nákupní pokyny na české akcie povzbudil především trvající optimismus, který nadále ovládá i zahraniční trhy.

Hlavní benchmark pražské burzy, index PX 50, si tak již kolem poledne připsal 1,4 % na hodnotu 635 bodů. Podle Patrika Komárka ze společnosti Cyrrus se nejvíce dařilo akciím Českému Telecomu, které v porovnání s ostatními tituly zpevnily nejvíce, když si připsaly 2,19 procenta a uzavíraly tak těsně pod hranicí 290 korun, která se v posledních pár dnech zdá být nepřekonatelnou.

Díky objemným nákupním příkazům atakovaly akcie ČEZ své předešlé dlouhodobé maximum 144 korun. Patria ovšem již oznámila, že snižuje doporučení na akcie společnosti ČEZ na "držet". Cílová cena byla pro titul zvýšena z předchozích 120 korun na 140 korun.

Do červených čísel pak jen lehce nakoukly akcie Unipetrolu, kde byly drobné prodeje většinou na ceně 63 korun. Rozhodujícím vlivem na burzovní trh v nejbližších dnech bude podle obchodníků vývoj na zahraničních trzích a posléze ohlašování kvartálních výsledků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám