Hlavní obsah

Burzy postihl rychlý výprodej

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akciové trhy v úterý postihl rychlý sestup. Výprodej byl mnohem silnější na nových trzích střední a východní Evropy než na západoevropských burzách. Trendu se přizpůsobil také domácí akciový trh, který po celý den rovnoměrně ztrácel. Oslabovaly téměř všechny tituly ve SPAD, jedinou výjimkou byly akcie CME. Index PX 50 klesl o 2,12 procenta na 1525,9 bodu.

Článek

Akcie ČEZ během dne propadly až k hranici 800 Kč, později však část svých ztrát smazaly. Uzavřely na 814 Kč s úbytkem 1,90 procenta. Nejvíce však oslabily cenné papíry Philip Morris, které klesly o 3,13 procenta na 17 059 Kč. Velký prodejní tlak na obě emise Erste Bank přinutil tyto cenné papíry sestoupit o 3,07 procenta na 1357 Kč, resp. o 2,89 procenta na 1345 Kč u emise EBSN.

Akcie na velkých evropských burzách oslabovaly. Podle obchodníků investory přesvědčil prudký růst výnosů dluhopisů až na 21měsíční maximum, že americké úrokové sazby porostou rychleji, než se očekávalo. Objevují se názory, že ještě v letošním roce základní úroková sazba v USA převýší pět procent. Vysoká cena peněz bude ale nepříznivá pro hospodaření emitentů, což se projeví v jejich účetních výkazech i v cenách akcií na trzích.

Dolar výrazně posiloval k ostatním předním světovým měnám, naopak klesaly ceny komodit. Cena zlata a mědi rychle oslabila a tím trpěly i akcie těžebních firem, například Rio Tinto sestoupila o dvě procenta. Nedařilo se také akciím výrobců polovodičů. 

Cena ropy klesala po spekulacích, že se přece jen podaří dosáhnout dohody o íránském jaderném programu. Obavy ze situace na Středním východě a v Nigérii vedly v posledním období k novému zdražování ropy, jejíž cena vzrostla od poloviny února o 8 procent. Očekává se také, že OPEC ponechá nynější vysoké těžební limity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám