Hlavní obsah

Burza s velkým objemem obchodů

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh v pátek hýřil aktivitou, ve SPAD se zobchodovaly cenné papíry za 1,5 miliardy korun. Polovinu této částky obstaral ČEZ, který oslabil současně s Komerční bankou, Philip Morris a dalšími. Z předních emisí si růst udržely jen Unipetrol a Český Telecom.

Článek

"Výprodej ČEZ začal hned po otevření trhu," sdělil Právu Michal Semotan z J Banky. Poptávka po těchto akciích se později poněkud vzpamatovala a tak ČEZ v pátek oslabil jen o 0,77 procenta na 146,39 Kč. Větší sestup patřil Komerční bance, která ztratila 1,45 procenta a uzavřela na 2441 Kč. Unipetrol přidal 0,85 procenta a zpevnil na 70,85 Kč, Telecom o 0,71 procenta na 285,50 Kč. Index PX 50 klesl o 0,36 procenta na 665,1 bodu.

Evropské burzy v pátek ztrácely, dopoledne však byly síly ještě vyrovnány, dolů táhly trh a ropné firmy a nahoru technologie, pak ale přišly nové neuspokojivé údaje o nezaměstnanosti v USA a trhy reagovaly poklesem. Ostře reagoval také kurs dolaru k euru, který se poprvé dostal až k úrovni 1,285 dolaru za euro.

Akcie společnosti Royal Dutch oslabily na burze v Amsterodamu o 6 procent po zprávě, že britsko-nizozemský koncern Shell překlasifikoval část svých ropných zásob a podle analytiků se jeho pozice ve srovnání s konkurencí zhoršila. Cena ropy Brent stále roste, v pátek se její termínový kontrakt na londýnském trhu dostal nad 31,55 dolarů za barel. To je nejvíce od války v Iráku. Zvyšuje se i cena americké lehké ropy, která v Asii činila 34,38 dolarů, což je nejvíce od loňského jara. Důvodem je především chladné počasí ve Spojených státech, které znervózňuje obchodníky. Ti jsou si vědomi, že zásoby ropy v amerických skladech se nyní nacházejí na nejnižší úrovni za posledních 28 let.

Velký evropský maloobchodní řetězec Carrefour, který podniká i v ČR, oslabil na pařížské burze o 3,7 procenta po zprávě, že podobně jako německý rival Karstadt Quelle nedosáhl v posledním čtvrtletí očekávaných zisků.

Americké burzy u úvodu pátečního obchodování nepříznivě reagovaly na zprávy o vývoji pracovního trhu v USA. Zklamání přinesla informace ministerstva práce USA, že počet pracovních míst se překvapivě v posledním měsíci téměř vůbec nezvýšil, přestože míra nezaměstnanosti klesla na 5,7 procenta a dostala se nejníže za posledních 14 měsíců. Vývoj míry nezaměstnanosti zřejmě odráží hlavně demografické trendy a rostoucí odchody lidí ze statistik nezaměstnaných do kategorie samostatně výdělečně činných.

Trh práce byl slabým místem ekonomického oživení v USA až do konce loňského léta, kdy začala zaměstnanost růst. Pracovní trh je klíčem k udržení hospodářského růstu, protože bez tvorby nových míst by spotřebitelé začali omezovat nákupy a to by růst zastavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám