Hlavní obsah

Burčák je tu. Vypukla sezona šuškavého vína

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí posbíral, ve čtvrtek prodával. Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku vyrazil do světa za lidmi s prvním letošním burčákem, po staru zvaném jako šuškavé, šeptavé víno. Původně plánoval, že s prodejem začne v pátek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miloslav Machuča nabízí první burčák vyrobený z vlastních hroznů odrůdy Irsai Oliver.

Článek

„Pustilo se to do kvašení dříve. Včera jsem přišel do sklepa a bylo to rozjeté natolik, že jsem začátek o den posunul,“ říká výrobce. Přesto ale letošní sezona začala o čtyři dny později než vloni. Rok 2018, kdy první burčák musel vypít na sklonku července sám s rodinou, protože zákon umožňuje prodej až od

1. srpna, tak zůstává nadále ojedinělou hříčkou nevyzpytatelné, jednou uspěchané, jindy rozvážné přírody.

„Rok od roku je to jiné a předloni to prostě vyšlo tak, vše bylo takové divoké, vše dozrálo dříve,“ vrátil se ke kurióznímu začátku burčákové sezony před dvěma lety vinař, který je vyhlášený tím, že s prodejem téměř pokaždé začíná jako první.

Hraboši se pustili už i do vinic. Hrozí, že zničí úrodu

Domácí

„Vždy lidem nabízím burčák v tom raném stadiu, ještě takovou tu sladkou šťávu. Hodně lidí jej má rádo v této formě, a kdo chce ten pravý, tak prostě den počká. Nemělo by smysl přijít s burčákem ve chvíli, kdy je téměř na vrcholu. Než si jej lidé přivezou domů, je po něm,“ říká výrobce.

Voňavý Irsai Oliver

Jako první mohou lidé ochutnat burčák z hroznů odrůdy Irsai Oliver, ale třeba Vinné sklepy Valtice tento týden posbíraly hrozny nové rané odrůdy Solaris. „Já sázím na Irsay, je voňavější než Solaris. Po něm přijde na řadu Muškát moravský, který bych chtěl nabízet do konce září. Toto jsou dvě nejlepší odrůdy na burčák, z nich chutná nejlépe,“ dodal Machuča.

Do konce sezony burčáků se dostane i na odrůdu Müller-Thurgau a některý z ryzlinků, ale ty se vůní zmíněným odrůdám nevyrovnají. Lidé mají možnost tradičně ochutnat burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt. Chuťově se jedná o úplně stejný produkt.

Jako za morové epidemie. Kvůli vínu musí lidé strčit ruku do tajemné díry

Muži

Název burčák je ovšem vyhrazen výlučně moku pocházejícímu z tuzemských hroznů. Pokud jsou dovezené z Maďarska či Slovenska a podobně, nesmí být jako burčák nabízené. Potravinářská inspekce to zkoumá a zkušenosti s kontrolou má i Machuča. Kontroloři srovnávají vzorek burčáku a hroznů z vinice.

Pro Machuču bude letošní rok složitý. Nikoliv z pohledu vinaře, ale jako obchodníka. Zakládá si na tom, že za své burčáky ručí, a také proto po léta prodává na stejných místech. Letos o jedno přišel, vzhledem k rekonstrukci mostu na silnici z Brna do Vídně kolem jeho místa u Pasohlávek auta nejezdí.

„Zkusím to tady, u objížďky kousek od Dolních Dunajovic. Snad mě nikdo nevyžene,“ říká s trochou obav vinař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám