Hlavní obsah

Budeme stoprocentně kompenzovat náklady, řekl Babiš k uzavírání provozů

Novinky, ČTK, bož

Provozy, jimž vláda nařídí kvůli koronavirové epidemii znovu zavřít, dostanou stoprocentní kompenzaci nákladů. Tvrdí to premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Novinky

Provozy, jimž vláda nařídí kvůli koronavirové epidemii znovu zavřít, dostanou stoprocentní kompenzaci nákladů.

Článek

„Jsou připraveny scénáře podpory všem postiženým segmentům, u kterých se předpokládá, že po dnešním jednání vlády budou v určitém časovém horizontu opětovně zavřeny s ohledem na vývoj pandemické situace,“ uvedl Havlíček.

Předpokládá, že podporu vláda představí po svém zasedání.

„Pokud se vláda rozhodne uzavřít nějaké provozy, tak budeme samozřejmě stoprocentně kompenzovat jejich náklady,“ dodal k tomu Babiš.

Babiš se zlobí na ministry, že šermují s termíny zpřísnění

Domácí

Havlíček v pátek Radiožurnálu řekl, že jeho cílem bude, aby se náklady kompenzovaly ze sta procent. V neděli o náhradách například jednal s prezidentem Asociace hotelů a restaurací Václavem Stárkem, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou, přítomen byl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Jednání se účastnila také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), pod jejíž resort spadají například ubytovací služby.

Vláda v pondělí rozhodne o změně stupně rizika z dosavadního třetího stupně, kdy většina podnikatelských činností funguje, na přísnější čtvrtý stupeň. Zatím není jasné, odkdy bude změna platit.

Podle současné tabulky PES by až na výjimky platil zákaz maloobchodního prodeje či služeb. Havlíček bude navrhovat, aby obchody mohly být dále v provozu. Otevřené by je navzdory tabulce PES chtěl nechat i v neděli.

Reklama

Související články

Bazénáři a lázně hrozí demonstrací

Demonstrace nebo stávku kvůli nutnosti opětovného zavření provozu chystají provozovatelé bazénů, saun a lázní. Vadí jim to, že nedostávají od vlády dostatečné...

Výběr článků

Načítám