Hlavní obsah

Budějovičtí se dočkali tepla z Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická skupina ČEZ dokončila 26 kilometrů dlouhý horkovod z  jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Už nyní začíná zkušební provoz, a pokud vše půjde podle plánu, bude dodávat teplo, které pokryje až jednu třetinu potřeby tohoto největšího jihočeského města.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaderná elektrárna Temelín.

Článek

„Stavebně je horkovod hotov, aktuálně běží technologické zkoušky, které ověří funkčnost systému ještě bez dodávek tepla. Od jejich výsledku se bude odvíjet zkušební provoz. Ten už bude znamenat dodávky tepla do Českých Budějovic. Chtěli bychom ho zahájit v průběhu začátku topné sezony,“ řekl Právu mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Jde o dokončení vize o dodávkách tepla ze stabilního a bezemisního zdroje
Martin Žahourek, Teplárny ČB

Dodávky z horkovodu by podle něj měly dosahovat až 800 terajoulů ročně. Teplárna České Budějovice tak nevyšle do ovzduší 80 tisíc tun emisí oxidu uhličitého z  uhlí, které nespálí.

„Pro Budějovice půjde o historický moment a dokončení letité strategické vize o dodávkách tepelné energie ze stabilního a  bezemisního zdroje. Vždyť o napojení z Temelína se uvažovalo už při přípravě výstavby jaderné elektrárny,“ uvedl člen představenstva teplárny Martin Žahourek.

České teplárny opouštějí uhlí. Modernizace bude do roku 2030 stát 180 miliard

Ekonomika

Systém se ladí

Upozornil, že v současné době se dolaďují všechny části systému a ověřují se provozní parametry. „Na to naváže zkušební provoz již s plnými dodávkami tepelné energie. Ten by měl pokračovat celou nadcházející topnou sezonu. Následně horkovodní napáječ přejde do standardního provozního režimu,“ upřesnil Žahourek.

Horkovod znamená pro teplárnu významný krok k tomu, aby přestala spalovat uhlí, když objem spalování klesne téměř o třetinu. Temelín propojují s Českými Budějovicemi dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě potrubí jsou minimálně 1,3 metru pod zemí.

„V zimě bude do Českých Budějovic proudit voda až o teplotě 140 stupňů Celsia, pro zbytek roku bude stačit teplota 90 stupňů Celsia,“ vysvětlil Sviták.

Zdržení kvůli krachu

Investice do horkovodu je téměř 1,7 miliardy korun. Společnost ČEZ původně uvažovala o tom, že začne dodávat teplo do Budějovic už na přelomu let 2020 a  2021, od konce roku 2020 se však asi na rok práce zastavily, protože zkrachovala stavební firma Tenza. ČEZ musel vybrat na stavbu nové firmy.

Šéf Teplárenského sdružení: Teplo by lidem mělo ve druhém pololetí zlevnit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám