Hlavní obsah

Brusel pokutoval dvě české firmy, zaplatí 60 miliónů za maření vyšetřování

Brusel

Evropská komise uložila pokutu 2,5 miliónu eur (asi 60 miliónů korun) českým společnostem Energetický a průmyslový holding (EPH) a EP Investment Advisors (dříve J&T Investment Advisors). Brusel to zdůvodnil tím, že firmy v roce 2009 bránily jeho antimonopolnímu vyšetřování.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia

Článek

Kontrola, které se pokuta týká, se uskutečnila v sídlech firem v listopadu 2009. Společnosti ale podle Bruselu odmítly jeho inspektorům poskytnout všechny požadované dokumenty a dostatečně s nimi nespolupracovaly. Nezablokovaly také firemní e-mail a přesměrovaly příchozí elektronickou poštu.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia podotkl, že důležité informace jsou nyní uchovávány v různých informačních systémech, elektronické poště a podobně, a mohou být rychle smazány či upraveny.

Komise v listopadu 2009 prověřovala, zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu. Domnělé protiprávní jednání mohlo zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen, uvedla již dříve komise. Obě firmy podezření odmítly.

EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), investiční banka J (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia.

Reklama

Výběr článků

Načítám