Hlavní obsah

Brno se stane většinovým vlastníkem Veletrhů

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Město Brno koupí od německého většinového vlastníka Messe Düsseldorf 61 procent akcií Veletrhů Brno. Rozhodli o tom v pátek dopoledne brněnští zastupitelé 31 hlasy proti dvaceti, kteří se zdrželi.

Článek

Město zaplatí 8,3 miliónu eur (cca 225 mil. Kč). Veletrhy musí rovněž Němcům ještě splatit tzv. podřízenou půjčku 13,7 miliónu eur (370 mil. Kč).

Kupní smlouvy by mělo zastupitelstvo schvalovat na prosincovém zasedání. Teprve potom se Brno může stát většinovým vlastníkem. Zbylých pět procent akcií mají drobní vlastníci.

Nová koalice měla převzít akcie

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) již po svém nástupu do funkce prohlásil, že nová koalice na radnici (ANO, KDU-ČSL, Strana zelených, Žít Brno) chce převzít celý balík akcií. „Chceme, abychom měli nad areálem zásadní kontrolu a mohli do budoucna rozhodovat, co se v něm bude odehrávat. Dlouhodobou strategii projednáme s německým partnerem a budeme usilovat o širší otevření a využití areálu pro každodenní život obyvatel,“ řekl.

O výstavbě výstaviště rozhodli brněnští radní v roce 1923, slavnostně otevřeno bylo o pět let později. V roce 1960 se majitelem výstaviště stal podnik zahraničního obchodu Brněnské veletrhy a výstavy. O dalších 31 let později byla společnost privatizována. V červnu 1998 přišel nový majoritní akcionář, německá veletržní společnost Messe Düsseldorf. Od roku 2001 je nový oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a. s. Používá se ovšem zkratka BVV – z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám