Hlavní obsah

Britská banka řeší krizi: Zaměstnanci mají jezdit na kolech, aby nedráždili lidi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Složitá ekonomická situace v Evropě dává vzniknout poměrně neobvyklým krizovým scénářům. Jeden z nich se týká Spojeného království. Pokud by tam totiž udeřila s plnou silou finanční krize, měla by tamní centrální banka – Bank of England (BoE) – zakoupit svým zaměstnancům jízdní kola, aby dokázali být v Londýně zároveň mobilní i anonymní a aby navíc zbytečně nedráždili nasupené obyvatele města nad Temží.

Foto: Valentin Flauraud , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle listu The Telegraph to nadhodil bývalý ministr financí Paul Myners. Ten mimo jiné zavzpomínal, že už v roce 2006 nebo 2007 s obdobným plánem přišel jeden ze členů bankovní rady.

Britská centrální banka by měla podle čtyřiašedesátiletého Mynerse zakoupit šest nebo dvanáct jízdních kol, což by mělo fungovat jako účinný mechanismus v boji s finanční krizí.

Bankéři v drahých oblecích by tak opustili své luxusní vozy a přesedlali na velocipedy. Alespoň do té doby, než by krize neodezněla.

Britská centrální banka se k celému plánu, který dokonce zazněl i na zasedání Sněmovny lordů, zatím nevyjádřila.

Británií v současné době cloumá skandál kolem její banky Barclays, která měla manipulovat se sazbami LIBOR, za něž si banky navzájem půjčují peníze. Aféra už stála místo jejího šéfa Boba Diamonda.

Barclays se dohodla s americkými a britskými úřady, že zaplatí 453 miliónů dolarů (asi 9,4 miliardy korun) právě za manipulaci se sazbami LIBOR. Případ je nadále ve stadiu vyšetřování a zabývá se jím i parlamentní komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám