Hlavní obsah

Britská banka HSBC loni vydělala v přepočtu 314 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský finanční kolos HSBC Holdings coby největší evropská banka vykázal za loňský rok čistý zisk ve výši 16,8 miliardy dolarů (asi 314 miliard korun), což je v porovnání s rokem 2010 nárůst o 28 procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Výsledky HSBC jsou v kontrastu s výsledky dalších britských bank, které se potýkají se ztrátami. [celá zpráva]

Zisk před zdaněním HSBC loni stoupl o 15 procent na 21,9 miliardy dolarů. Více než dvěma třetinami se na zisku podílely aktivity mimo Evropu a Severní Ameriku. HSBC tak překonala další západní banky, včetně amerického konkurenta J.P. Morgan, jehož zisk činil 19 miliard dolarů. Zisk také není daleko od rekordu z roku 2007, kdy činil 24,2 miliardy dolarů.

Nejziskovějšími bankami na světě byly v posledních letech čínské banky ICBC a China Construction Bank. ICBC za rok 2010 vykázala zisk 32 miliard dolarů a China Construction Bank 26,4 miliardy dolarů.

HSBC má zhruba 7200 poboček ve více než 80 zemích. Banka dala stranou na výplaty odměn pro zaměstnance 3,4 miliardy dolarů, napsaly agentury AP a Reuters. HSBC loni představila řadu úsporných opatření. Je mezi nimi i plán zrušit do roku 2013 po celém světě 30 000 pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám