Hlavní obsah

Británie sníží zaměstnancům i živnostníkům odvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie se stejně jako ostatní nejrozvinutější země snaží oživit skomírající ekonomický růst. Ministr financí Jeremy Hunt proto tento týden oznámil, že sníží zaměstnancům i živnostníkům odvody na sociální pojištění.

Foto: ČTK/AP

Britský ministr financí Jeremy Hunt

Článek

Sazba, již odvádějí v rámci daní zaměstnanci, se sníží z deseti na osm procent. Díky tomu průměrný pracovník ušetří okolo 450 liber (13 300 korun) ročně.

Snížení pojistného ovšem připraví státní rozpočet zhruba o deset miliard liber (296 miliard Kč). Jde přitom už o druhé snížení v řadě z původních dvanácti procent.

Pro živnostníky pak klesne sazba z osmi na šest procent. Hunt to oznámil při představení rozpočtu pro nadcházející fiskální rok, který začíná v dubnu.

Odvolaná ministryně obvinila Sunaka, že nebrzdí příliv migrantů

Evropa

„Labouristické vlády vždy daně zvyšovaly. My daně snižujeme. Nižší daně znamenají vyšší zaměstnanost a růst,“ prohlásil konzervativec Hunt. Podle něj bude zdanění poplatníků nejnižší od roku 1975.

Jak ale upozornila BBC, i po těchto změnách zůstane celkové daňové zatížení ve Velké Británii nejvyšší od roku 1948 a deficit rozpočtu se od roku 2020 zvýšil o 40 procent.

Britská ekonomika by letos mohla podle odhadu ministerstva růst o 0,8 procenta, a zotaví se tak z recese, ve které se ocitla ve druhé polovině loňska. V příštím roce pak tempo růstu hrubého domácího produktu podle odhadu zrychlí na 1,9 procenta, zatímco dosavadní prognózy počítaly se zvýšením o 1,4 procenta.

Zemi čekají zřejmě na podzim volby, které by podle současných průzkumů vládnoucí Konzervativní strana nejspíš prohrála. Hunt a premiér Rishi Sunak voličům slíbili, že zajistí vyšší hospodářský růst.

Britové by měli jít do důchodu až v 71 letech, aby se udržel počet pracujících na seniory

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám