Hlavní obsah

Odvolaná ministryně obvinila Sunaka, že nebrzdí příliv migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolaná britská ministryně vnitra, konzervativní politička Suella Bravermanová, obvinila premiéra Rishiho Sunaka z porušení slibu daného ve vládním programu, že zastaví příliv migrantů, kteří do Británie přijíždějí na člunech přes Lamanšský průliv. Sunak v pondělí Bravermanovou odvolal.

Foto: Toby Melville, Reuters

Suella Bravermanová

Článek

„Buď je to vaším osobitým stylem vládnutí, že se vám to nedaří, nebo, jak jsem nyní došla k závěru, jste nikdy neměl v úmyslu sliby splnit,“ obvinila Bravermanová premiéra v rezignačním dopisu, který zveřejnila na svém účtu na sociální síti X.

Vzkázala mu, že „jeho plány nefungují“, že konzervativci zaznamenávají rekordní porážky a že straně dochází čas. „Je naléhavě nutné, abyste změnil kurz,“ vyzvala Bravermanová ministerského předsedu.

Sunak ji ze své vlády odvolal proto, že kritizovala londýnskou metropolitní policii, která podle ní nedostatečně zasahuje proti účastníkům pochodů na podporu Palestiny. Ministryně chtěla, aby vláda zvážila možnost taková shromáždění zakázat. Dnes Sunakovi vyčetla, že se nedokázal vypořádat s nárůstem antisemitismu a extremismu, který se projevuje v Británii po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Sunak se podle Bravermanové v mnoha případech snažil odsouvat tvrdá rozhodnutí ve snaze omezit politická rizika pro sebe samého.

Kvůli odvolání Bravermanové zástupci pravicového křídla konzervativců v pondělí Sunakovi pohrozili, že vyvolají vnitrostranické hlasování o nedůvěře. Bravermanovou v čele resortu vnitra nahradil dosavadní ministr zahraničí James Cleverly a šéfem diplomacie se stal expremiér David Cameron.

Nečekaný návrat. David Cameron se stal britským ministrem zahraničí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám