Hlavní obsah

Brazilskou burzu zasáhl prezidentův korupční skandál. Měna je nejslabší za 18 let

Akcie na hlavní brazilské burze v Sao Paulu ve čtvrtek klesly o deset procent a na půl hodiny bylo zastavené obchodování. Brazilská měna real vůči dolaru oslabila nejvíce od roku 1999, informoval server brazilského deníku O Globo. Investoři reagovali na vyšetřování prezidenta Michela Temera, který je podezřelý z korupce.

Foto: Ricardo Botelho, ČTK/AP

Brazilský prezident Michel Temer

Článek

Brazilský akciový index Bovespa ve čtvrtek zavřel slabší o 8,8 procenta a zaznamenal tak nejhlubší propad od krizového roku 2008. K pozastavení obchodování na burze došlo poprvé po téměř devíti letech.

Akcie druhé největší banky v Jižní Americe Banco do Brasil klesly téměř o 20 procent, akcie naftařské firmy Petrobras o 11 procent.

Za prezidentovo odstoupení demonstrovaly v řadě brazilských měst tisíce lidí. Soud v Brazílii dal ve čtvrtek zelenou jeho vyšetřování. [celá zpráva]

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilci demonstrují kvůli korupčnímu skandálu prezidenta Michela Temera.

Krizi odstartoval ve středu právě list O Globo, podle něhož se Temer v březnu sešel s šéfem masokombinátu JBS Joesleyem Batistou, vyšetřovaném kvůli korupci v kauze zkaženého masa. Ten mu řekl, že zaplatí bývalému předsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení v největší brazilské korupční kauze kolem ropné společnosti Petrobras dva milióny realů (více než 14 miliónů korun). Temer podle listu úplatek odsouhlasil.

Cunha už je jako odsouzený za korupci ve vězení. Peníze měl dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu. Prezidentský palác přiznal, že Temer se s Batistou sešel, popřel ale, že by se snažil Cunhu umlčet.

„Nikomu jsem neplatil za mlčení. Nemám co skrývat. Obvinění se nebojím, nebudu rezignovat,” řekl prezident Temer ve čtvrtek v televizním prohlášení. Současně žádal rychlé vyšetření případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám