Hlavní obsah

Bouře roztočila polské větrné elektrárny naplno. Hlásí rekordní výkon

Varšava

Smrtící silný vítr, který minulý týden zasáhl severní Evropu, způsobil v Polsku rekordní produkci elektřiny z větru, která pokryla přibližně 30 procent poptávky v zemi. Agentuře AP to řekl polský provozovatel energetické soustavy PSE. Většina elektřiny v Polsku pochází z uhlí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

PSE ve středu večer, kdy vichřice udeřila, zaznamenala rekordní produkci větrných elektráren zhruba 6700 megawattů (MW). V té době poptávka po elektřině v zemi s 38 miliony obyvatel činila 24 000 MW. To znamená, že větrné elektrárny pokryly téměř 30 procent poptávky.

Když však bouře o víkendu zesílila, zničila elektrické vedení a způsobila automatické vypnutí některých turbín z bezpečnostních důvodů. Výkon větrných elektráren tak klesl zhruba na polovinu rekordní úrovně, dodal mluvčí PSE Maciej Wapiński.

Západ Evropy trápí další bouře, třetí za týden

Evropa

Šéf polského svazu pro větrnou energii Janusz Gajowiecki uvedl, že větrné elektrárny uspokojují roční poptávku po elektřině v zemi v průměru z deseti procent. Potenciál ale podle něj může být mnohem vyšší.

Obnovitelné zdroje energie mají na celkové produkci elektřiny v Polsku podíl zhruba 25 procent. Jejich podíl však roste, zejména u větrné a solární energie. Výsledkem toho je mírné snížení úlohy černého a hnědého uhlí v produkci elektřiny, i když to má stále na celkové produkci podíl 65 procent. Dalších šest procent pochází z plynu.

Kvůli Turówu klesly spodní vody o desítky metrů

Domácí

Na výrobě z obnovitelných zdrojů mají větrné elektrárny podíl 42 procent a solární 45 procent.

Při nedávných bouřích v Polsku zahynuly čtyři osoby a nejméně devět bylo zraněno. Silný vítr porážel stromy a strhával střechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám