Hlavní obsah

Západ Evropy trápí další bouře, třetí za týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Berlín
Aktualizováno

Na Spojené království v rozmezí týdne udeřila už třetí silná bouře. Dostala jméno Franklin a nyní bičuje především západní pobřeží britských ostrovů. V několika městech probíhá evakuace lidí. Stoupající hladiny řek ohrožují domy. Problémy kvůli počasí hlásí také Německo či Francie a výstraha před větrem a povodněmi platí i v Česku.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé sledují obří vlny ve Východních SussexuVideo: AP

 
Článek

V několika městech v hrabství Shropshire postavili kvůli řece Severn povodňové bariéry. Panují obavy, že by se voda mohla vylít z břehů.

Trable hlásí také Velký Manchester a Merseyside, kde padají stromy na silnici a letadla musela nouzově přistávat.

V neděli večer a v pondělí ráno už na některých místech raději ani nevyjely vlaky. „Musíme zkontrolovat průjezdnost tratí a uklidit trosky z kolejí, než budou cestující moci využít našich služeb,“ uvedl mluvčí liverpoolské městské železniční sítě.

Bouře Franklin je už třetí, která zasáhne Spojené království během jednoho týdne. Následuje po bouřích Dudley a Eunice.

Stanice Sky News uvedla, že je to poprvé od roku 2015, kdy započal systém pojmenovávání větších bouří, co na britské ostrovy dorazily tři bouře za týden.

Kromě Británie silné bouře v posledních dnech ochromily také sever Francie či Německa. Bouře Ylenia a Zeynep za sebou v Německu zanechaly škody v přepočtu za více než 34 miliard korun a také šest obětí. I tam teď udeřila bouře Franklin, v Německu ji ovšem pojmenovali jako Antonia.

Německo už upozornilo cestující, aby v pondělí očekávali výrazná zdržení či zrušení některých dopravních spojů. V Düsseldorfu nemohla od neděle večer kvůli povětrnostním podmínkám přistávat letadla, která tak byla přesměrována na jiná nedaleká letiště.

Foto: Bockwoldt Daniel, ČTK

Zaplavený rybí trh v Hamburku

Foto: Bockwoldt Daniel, ČTK

Hasiči v Hamburku zachraňují muže ze zaplaveného auta.

Foto: Bockwoldt Daniel, ČTK

Pohled na rybí trh v Hamburku

Foto: Brandt Marcus, ČTK

Hasiči likvidují spadlý strom v Hamburku.

Silný vítr trápí aktuálně i Česko, i když problémy zatím nejsou tak velké jako minulý týden. V pondělí dopoledne vypršela výstraha před větrem a vysokým stupněm nebezpečí, pouze do půlnoci zkrátil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)  výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, která měla původně platit do úterního rána.

V několika oblastech na severu České republiky platí do pondělního odpoledne výstraha před povodněmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám