Hlavní obsah

Bolívie chce začít stavět první jaderný reaktor

– La Paz
Novinky, pit

Bolivijský prezident Evo Morales oznámil plány na výstavbu prvního jaderného reaktoru v této jihoamerické zemi. Podle něj je rozvoj jaderné technologie pro mírové účely strategickou prioritou Bolívie, uvedl server BBC.

Článek

Jak Morales uvedl ve svém projevu v Kongresu, pomoc při stavbě nabídly Írán, Francie a Argentina.

Doposud mají pouze tři země v Latinské Americe v provozu jaderné elektrárny. Konkrétně to jsou Brazílie, Argentina a Mexiko, které spustily své jaderné programy v 70. letech 20. století. Další jihoamerická země, Chile, má jen experimentální jaderné reaktory malého rozsahu.

„Bolívie nemůže být vyloučena z této technologie, které patří celému lidstvu,“ nechal se slyšet bolivijský prezident během přednesu výroční správy o stavu unie. Morales, známý jako kritik politiky Spojených států v tomto regionu, se bude ucházet o znovuzvolení do funkce hlavy státu letos v říjnu.

Na konci loňského roku vypustila Bolívie za pomoci Číny svou první telekomunikační družici nazvanou Tupac Katari. Družice byla vyrobena v Číně a do vesmíru ji vynesla čínská raketa. Startu byl přítomen i bolivijský prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám