Hlavní obsah

Bolestné policistům a hasičům se zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za utržený nos bolestné 30 tisíc Kč, za drtivé poranění obličeje 100 až 160 tisíc Kč, za ztrátu předního zubu 5000 korun. Bolestné příslušníků bezpečnostních služeb za úrazy vzniklé ve službě je nyní proti ostatním zaměstnancům nízké.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vnitro chce situaci napravit a výši náhrady újmy dorovnat. Ani pak ale zraněné policisty či hasiče žádné bohatství nečeká. Za utržený nos dostanou 48 tisíc.

Nerovnost vznikla nařízením vlády loni v prosinci, které zvýšilo hodnotu bodu, z něhož se počítá náhrada za újmu vzniklou při výkonu práce pro zaměstnance, z 250 Kč na jedno procento průměrné hrubé nominální mzdy v ČR, tedy asi na 403 Kč.

Bolestné pro příslušníky bezpečnostních sborů, policisty, hasiče, celníky, Generální inspekci bezpečnostních sborů, BIS nebo civilní rozvědku zůstalo proti ostatním zaměstnancům na nižší úrovni, neboť ho určuje vyhláška ministerstva vnitra.

Zastaralá vyhláška

Hodnota bodu, od něhož se výše náhrady újmy bude odvíjet, bude stejně jako pro zaměstnance jedno procento průměrné mzdy v národním hospodářství zjištěné podle údajů Českého statistického úřadu za první až třetí čtvrtletí předchozího roku.

Muž s mačetou proháněl strážníky po domě v Kladně. Předtím napadl matku

Krimi

Policejní odboráři to kritizují. „Resort vnitra reaguje až nyní na vyhlášku vlády, která už platí pro zaměstnance. My jako příslušníci bezpečnostních sborů dosud vycházíme ze zastaralé vyhlášky ministerstva vnitra, která nekoresponduje s vládním nařízením,“ poznamenal předseda nezávislých policejních odborů Tomáš Machovič.

Změna se přitom státního rozpočtu prakticky nedotkne. „Realizace uvedeného návrhu nepředpokládá negativní hospodářský dopad. V návaznosti na vývoj výdajů v dané oblasti v uplynulých letech se roční náklady na státní rozpočet odhadují ve výši 17 000 000 Kč,“ píše vnitro v důvodové zprávě pro vládu.

Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se i u příslušníků bezpečnostních sborů bude valorizovat. Určuje se podle bodového ohodnocení, které je součástí vyhlášky, a to za bolest, její léčení nebo při odstraňování jejích následků. Za bolest se považuje každé tělesné a duševní strádání. Při výměře se vychází z lékařského posudku.

Tabulka, která boduje úrazy ve službě, nově stanoví 140 tisíc až 240 tisíc Kč za „drtivé poranění obličeje“. Za ztrátu celého nosu to bude 48 tisíc Kč, za ztrátu jazyka 60 tisíc, za prasknutí dělohy nebo její ztrátu bude na základě bodování nově 40 až 60 tisíc Kč, za ztrátu končetiny v úrovni lokte a předloktí 100 tisíc Kč.

Každý zaměstnavatel musí být na škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání ze zákona pojištěn. Případné odškodnění pak pojišťovny proplácejí zaměstnavateli, nikoli přímo zaměstnanci, uvádí Státní úřad inspekce práce.

Podle policejního odboráře Machoviče je však sazebník poměrně příkrý. „Mělo by se to změnit u všech zaměstnavatelů. Je to spíš téma pro pana předsedu ČMKOS Středulu a na jednání tripartity,“ dodal.

Mimo odškodňování si policisté podle Machoviče pomáhají v případě vážných zranění i navzájem. Odboráři například pořádají veřejnou sbírku pro kolegu Rostislava Grose a jeho rodinu. „Rostislav měl na podzim minulého roku nastoupit na plánovanou operaci související s jeho pracovním úrazem z minulosti, ale bohužel během narkózy Rosťu postihla srdeční zástava a dodnes je v bezvědomí,“ píšou nezávislé policejní odbory.

Na transparentním účtu Sbírky pro pozůstalé příslušníky bylo ve středu 414 tisíc Kč.

Při požáru rodinného domu na Znojemsku byl zraněn hasič

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám