Hlavní obsah

Bill Gates věnuje na boj proti AIDS 750 miliónů dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos

Zakladatel společnosti Microsoft a filantrop Bil Gates slíbil dát dalších 750 miliónů dolarů (asi 14,4 miliardy korun) světovému fondu v boji proti AIDS. Jak uvedla agentura Reuters, zároveň vyzval jednotlivé vlády, aby pokračovaly v záchraně lidských životů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates na ekonomickém fóru v Davosu

Článek

„Nacházíme se v těžkých ekonomických časech, ale to není důvod pro zastavení pomoci nejchudším lidem světa,“ řekl ve čtvrtek Gates ve švýcarském Davosu na zasedání Světového ekonomického fóra.

Světový fond na boj proti AIDS, tuberkulóze (TBC) a malárii se potýká s problémy, neboť jeho výkonný ředitel Michel Kazatchkine před několika dny odstoupil z funkce po kritice, že ve fondu dochází ke zneužívání financí a omezování výdajů. Z tohoto důvodu například Německo či Švédsko zmrazily své finanční dary.

Žádný velký problém

Gates však problém bagatelizoval a pochválil fond za jeho transparentnost. „Pokud se chystáte dělat zdravotní program v Africe, existuje vždy nějaké procento, že dojde ke zneužívání,“ nechal se slyšet Gates.

Veřejno-soukromý fond má podporu světových osobností, jako je například zpěvák skupiny U2 Bono, a poskytuje přibližně čtvrtinu finančních prostředků na boj proti HIV/AIDS, stejně jako většinu financí na boj s TBC a malárií. Fond byl ovšem nucen snížit svoje výdaje a loni dokonce oznámil, že až do roku 2014 nebude poskytovat žádné nové granty a finanční prostředky.

Nadace Billa a Melindy Gatesových věnuje 750 miliónů prostřednictvím směnky. Od založení nadace před deseti lety už manželé Gatesovi darovali 650 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám