Hlavní obsah

Proti levné konkurenci. Biden chystá nová cla i proti čínským elektromobilům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden chystá další zásah proti Číně. Příští týden by měl oznámit své rozhodnutí zavést nová cla na strategická odvětví čínské ekonomiky. Týkat se mají například elektromobilů, baterií nebo solárních panelů.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden zavede cla na čínské elektromobily nebo solární panely.

Článek

Rozhodnutí, které Biden podle agentur Reuters Bloomberg zveřejní v úterý, je výsledkem revize cel z roku 2018. Ta zavedl jeho předchůdce Donald Trump. Půjde zároveň o jeden z největších Bidenových kroků ohledně ekonomických vztahů mezi Spojenými státy a Čínou.

Přitvrzení ve vztazích obou zemí dokládá i Bidenův výrok z minulého měsíce. Prezident tehdy vyzval ke zvýšení cel na ocel a hliník. Americké úřady také už formálně zahájily vyšetřování čínského loďařského průmyslu.

Námořnictvo USA není připravené na námořní dronovou válku, peníze jdou stále na velké lodě

Amerika

Čínská vláda informace o nových clech nekomentovala. Na zprávu však zareagovaly akciové trhy. Index CSI 300 sledující nejlepší firmy obchodované na burze v Šanghaji v bezprostřední reakci oslabil o 0,6 procenta. Během dalšího obchodování ale ztráty umazal.

„Zpráva investory určitě přiměje pozastavit se nad akciemi, které jsou tomuto kroku potenciálně vystaveny,“ uvedl Sin-Jao Ng, investiční ředitel společnosti Abrdn.

Je však otázkou, jak účinná nová cla ve skutečnosti budou. Čínské automobilky mají na americký trh výrazně zkomplikovaný přístup už stávajícími cly. Solární podniky zase restrikce obcházejí tím, že do USA vyváží zboží ze třetích zemí.

USA podobně jako Evropskou unii znepokojily dotace, které čínská vláda zavedla na podporu domácích výrobců. Peking se jimi snaží bojovat se zpomalením ekonomiky.

Podle západních zemí povedou k záplavě jejich trhů levným čínským zbožím, a tím i k ohrožení pracovních míst. „Chci konkurenci, ale férovou,“ komentoval dotace Biden.

Pro amerického prezidenta je zavedení nových cel zároveň způsobem, jak se prezentovat jako silný lídr před blížícími se listopadovými volbami. Jeho protikandidát Trump slíbil, že v případě zvolení zavede 60procentní daň na veškerý čínský dovoz.

Čína i Rusko chtějí změnit světový řád, žijeme v přelomové době, míní politolog Pšeja

PoliTalk

Výběr článků

Načítám