Hlavní obsah

Biden chystá první velké zvýšení daní za téměř 30 let

Washington

Nový americký prezident Joe Biden plánuje první velké zvýšení daní ve Spojených státech od roku 1993, napsala agentura Bloomberg. Zvýšení daní má pomoci pokrýt náklady na dlouhodobý ekonomický program, který má následovat po balíku opatření ke zmírnění hospodářských dopadů koronavirové krize.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Tento balík v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (téměř 42 bilionů Kč) podepsal Biden minulý týden. Předpokládá se, že následný dlouhodobý ekonomický program bude ještě rozsáhlejší a že se jeho financování nebude opírat pouze o vládní půjčky. Klíčoví poradci Bílého domu nyní podle agentury Bloomberg připravují opatření, která by mohla zahrnovat zvýšení daně z firemních zisků i vyšší zdanění jednotlivců s vysokými příjmy.

Bidenův krizový balíček dostal definitivní zelenou

Amerika

Plánované změny jsou pro Bidenovu administrativu příležitostí nejen k financování klíčových iniciativ, například výstavby infrastruktury, ochrany klimatu a posílení pomoci pro chudší Američany, ale i k nápravě těch aspektů daňového systému, které demokraté považují za nespravedlivé, napsala agentura Bloomberg.

Biden zrušil zákaz vydávání víz a zelených karet

Amerika

Změny budou podle zdrojů pravděpodobně zahrnovat zrušení některých částí daňové reformy předchozího prezidenta Donalda Trumpa z roku 2017, ze které profitují podniky i bohatí jednotlivci. Měly by zahrnovat rovněž úpravy přinášející větší progresivitu daňového systému.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Mezi plánovaná či zvažovaná opatření podle zdrojů v současnosti patří například zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob na 28 procent z 21 procent a zvýšení sazby daně z příjmu u fyzických osob, jejichž příjem přesahuje 400 tisíc dolarů ročně, píše Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám