Hlavní obsah

Benzín v USA rekordně zdražil, přijde na 18 Kč/l

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ceny benzínu v USA šplhají prudce vzhůru: benzín od února zdražil téměř o polovinu, což má následky pro celou americkou ekonomiku. Jak Kongresu oznámil Vládní zúčtovací úřad (GAO), nárůst cen znamenal celkově pro tamní motoristy nepředpokládaný výdaj 20 miliard dolarů navíc proti normálu a Američané proto začínají šetřit jinde.

Článek

Od začátku února benzín podražil o 1,05 dolaru, tedy o 48 procent. Průměrná cena benzínu v USA se tento týden podle agentury Reuters vyšplhala na maximum v historii Spojených států - 3,22 dolaru za galon (galon = 3,8 litru). Litr benzínu tak nyní v USA přijde v přepočtu na asi 18 korun (pro srovnání - v Česku nejprodávanější benzín Natural 95 přijde v průměru na téměř 30 korun). To je sice luxusní cena pro Evropana, američtí motoristé však na něco takového nejsou zvyklí.

"O miliardy vyšší výdaje za benzín vyčerpávají rozpočty spotřebitelů, kteří pak mají méně peněz na další nákupy," citovala agentura Reuters činitele GAO Thomase McCoola.

Průzkumy, o nichž informoval server IQ-Trade, ukazují, že čtvrtina amerických zákazníků hodlá kvůli zdražování benzínu šetřit na oblečení, pětina odloží velké nákupy a téměř třetina omezí stravování v restauracích.

Ropní magnáti nepřišli

McCool se spolu s dalšími odborníky na energetické záležitosti shoduje, že příčinou nynějších vysokých cen je obrovská poptávka po benzínu, nízké zásoby paliv a velké množství odstavených rafinerií. Mezinárodní agentura pro energii potvrdila, že kvůli nutným opravám a údržbě nepracuje víc rafinerských kapacit než v jiných letech.

Neoficiálně se však spekuluje i o jiných vlivech: například výsledek minimálního konkurenčního prostředí, které v ropném průmyslu panuje po fúzích obřích koncernů.

Ke slyšení před podvýborem Kongresu byli podle ČTK pozváni i manažeři ropných společností Exxon Mobil, Chevron a Shell Oil a rafinerské skupiny Valero Energy, odmítli se ale dostavit.

Ropné koncerny zdůrazňují, že přes třicet vládních vyšetřování cenových praktik na trhu s benzínem potvrdilo, že se v odvětví nic protizákonného neděje, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Bariéra 30 korun drží ceny benzínu na uzdě

Ceny benzínu v Česku v posledních sedmi dnech vzrostly jen velmi mírně a neopakovaly tak překotný růst z předchozích týdnů. Průměrná cena za litr naturalu...

Výběr článků

Načítám