Hlavní obsah

Benzín v červnu zlevnil, ale se začátkem prázdnin znovu zdražuje

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice minulý týden již třetí týden v řadě mírně klesaly. Za poslední týden se cena nejprodávanějšího Naturalu 95 snížila o 14 haléřů na průměrných 33,21 Kč. Nafta ve stejném období podle společnosti CCS zlevnila o 15 haléřů na 32,36 koruny. S nástupem prázdnin ale začaly ceny opět růst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 3. červenci

Článek

Natural byl ve středu v porovnání s minulým týdnem dražší o několik haléřů, litr se v průměru prodával za 33,33 koruny. Cena nafty vzrostla na 32,50 koruny za litr.

Natural 95 podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka zdraží v prvních červencových dnech nejméně o 50 haléřů a v průběhu prvního prázdninového měsíce se tak bude blížit hranici 34 korun za litr. O půl koruny by měla v následujícím měsíci zdražit i nafta.

„V posledních dnech ceny trochu klesaly, nicméně to brzy skončí. Stane se tak už tento týden, a to z důvodu významného růstu cen ropy. Jen za posledních pár dnů cena severomořské ropy Brent stoupla ze 74 na 78 dolarů za barel,“ řekl Právu Tomčiak.

Těžba se nezvýší dostatečně

Je to podle jeho slov dáno tím, že rozhodnutí ropného kartelu OPEC zrušit těžební limity bylo trochu pod očekáváním. Produkce se má od července teoreticky zvýšit o milión barelů denně, ale reálně to bude jen asi 700 tisíc.

„Venezuela, Írán a Angola svou produkci zvýšit nemohou. Venezuela má velké ekonomické problémy a Angola také hned nemůže reagovat, takže zvýšení produkce nebude tak výrazné, jak se doufalo,“ dodal Tomčiak.

Ve srovnání s loňským rokem jsou benzín a nafta už teď výrazně dražší než loni. Začátkem července 2017 stál benzín v průměru 29,80 Kč, tedy o 3,50 Kč za litr méně než nyní. Přibližně o stejnou částku byla levnější i nafta.

Marže pumpařů lehce nad průměrem

Ceny ropy se do konce prázdnin podle Tomčiaka dostanou velmi pravděpodobně na 80 dolarů za barel a možná i výše. „To způsobí další růst cen pohonných hmot i v srpnu,“ doplnil.

Vliv slábnoucí koruny vůči americkému dolaru se podle něho do cen u pump promítl už v průběhu června a neměl by tak na ceny pohonných hmot mít významnější vliv.

Marže provozovatelů čerpacích stanic jsou teď o něco vyšší, než je celoroční průměr. „Proti celoročnímu průměru je o několik desítek haléřů vyšší, ovšem je to typická marže pro léto,“ uzavřel Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám