Hlavní obsah

Benzin je nejlevnější za čtyři roky, nafta za dva a půl roku

• Aktualizováno

Benzin je u čerpacích stanic v České republice nejlevnější za téměř čtyři roky, cena nafty klesla nejníže za 2,5 roku. Natural 95 stál ve středu průměrně 28,83 koruny za litr, tedy o 1,26 koruny méně než před týdnem. Průměrná cena nafty klesla za týden o 1,13 koruny na 28,60 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Pokles cen zrychluje, v uplynulém týdnu se průměrná cena benzinu Natural 95 i nafty snížila o více než korunu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna, už v minulém týdnu se snížily téměř o korunu. Benzin je nyní nejlevnější od konce května 2016, nafta od počátku září 2017. Natural 95 mohou motoristé na některých čerpacích stanicích koupit i za méně než 24 korun a naftu pod 25 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 25. březnu

Natural 95 je nyní nejdražší v Praze, kde se průměrná cena blíží ke 30 korunám. Za litr nafty se platí nejvíce na Vysočině – 29,31 koruny. Nejméně řidiči nadále zaplatí v Plzeňském kraji, za benzin i naftu v průměru pod 28 korun za litr.

Cena ropy od počátku týdne v propadu

Ceny ropy od počátku nového týdne pokračují v propadu. Pandemie koronaviru téměř zastavila cestování a průmyslovou aktivitu ve světě, což způsobuje propad poptávky. V pondělí k poklesu ceny přispělo i prudké snížení cen benzinu v USA na rekordní minimum.

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku

Ekonomika

Ve středu ceny klesaly po prudkému poklesu poptávky po pohonných hmotách v USA v uplynulém týdnu kvůli pandemii COVID-19, později během dne však ztráty smazaly. Kolem 17:45 SEČ cena severomořské ropy Brent odepisovala 0,3 procenta na 27,08 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu dokonce rostla o 1,8 procenta na 24,45 dolaru za barel.

Poptávka po ropných produktech, zvláště leteckém benzinu, klesá po celém světě, protože stále více vlád vyhlašuje zákaz vycházení, aby zabránily šíření nemoci způsobené koronavirem. Poptávka po pohonných hmotách by ve druhém čtvrtletí měla celosvětově prudce klesnout, když se letecký provoz téměř zastavil a cestování po silnici je výrazně omezeno.

Zpráva amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že dodávky benzinu v USA za týden klesly nejvíce od září 2019. Zásoby ropy pak stouply o 1,6 milionu barelů. Zásoby stouply již devátý týden za sebou a očekává se, že budou růst i nadále právě kvůli poklesu poptávky po pohonných hmotách a omezení aktivity rafinerií, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Pohonné hmoty za týden zlevnily o korunu

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Pokles cen za poslední týden zrychlil, rozdíl je téměř korunový. Litr benzinu se prodával ve středu u čerpacích stanic...

Výběr článků

Načítám