Hlavní obsah

Benzín i nafta v Česku výrazně zdražují

Ceny pohonných hmot v Česku třetí týden v řadě výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,03 koruny na průměrných 44,25 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 46,44 Kč/l, což je o 87 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytik očekává další nárůst cen.

Článek

"K růstu cen na čerpacích stanicích přispívá i zvýšená poptávka motoristů. Čekám další mírný nárůst cen paliv, které by se měly dostat na nejvyšší úrovně od začátku dubna," uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Situace na trhu s palivy se podle něj v posledních týdnech uklidnila, nicméně řidičům nedělá radost slábnoucí česká měna. "Koruna ve čtvrtek atakuje dvouletá minima na páru s americkým dolarem. Obchoduje se již za více než 24 korun za dolar a zdražuje tak nákup paliv v zahraničí," řekl Tyleček.

V dolarech se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v ČR levnější.

Spotřební daň z nafty a benzinu se na léto sníží, potvrdili senátoři

Ekonomika

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než před rokem. Za benzin platí řidiči v průměru o 12,45 koruny více, za naftu dokonce o 16,73 koruny více.

Nejlevnější benzin nabízejí čerpací stanice ve Zlínském kraji. Litr je tam v průměru za 43,90 Kč. Za naftu se platí nejméně v Jihočeském kraji, a to průměrně 46,06 Kč. Naopak nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 44,83 Kč, litr dieselu 47,01 Kč.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. květnu

Anketa

Omezujete kvůli ceně benzinu a nafty své jízdy autem?
Ano, výrazně
46,6 %
Ano, tu a tam
23,3 %
Ne
30,1 %
Celkem hlasovalo 23277 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám