Hlavní obsah

Benzín i nafta poprvé po čtvrt roce zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu poprvé po čtvrt roce zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla od minulé středy o 12 haléřů na 30,49 koruny za litr a cena nafty o 20 haléřů na 31,16 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. únoru.

Článek

Paliva čtvrt roku vytrvale zlevňovala. Od loňského podzimu, kdy se ceny benzínu i nafty dostaly na téměř 33,80 koruny, se cena Naturalu propadla do poloviny letošního února o skoro 3,50 koruny a cena nafty o téměř tři koruny. Pohonné hmoty se tak dostaly na nejnižší úroveň od listopadu 2017.

Nejdražší jsou nadále pohonné hmoty v Praze, kde je jako v jediném regionu cena nafty nad 32 korunami. Jedině v Praze a na Vysočině také vystoupala cena benzínu nad 31 korun. Litr benzínu v Praze stojí v průměru 31,53 koruny a litr nafty 32,14 koruny.

Nejlevnější jsou naopak paliva v Královéhradeckém kraji, kde se jako v jediném regionu udržela cena Naturalu 95 těsně pod 30 korunami. Litr benzínu řidiči v kraji koupí za 29,99 koruny a litr nafty za 30,66 koruny.

Ceny ropy stoupaly

Ceny ropy ve středu stoupaly v reakci na zprávu o poklesu zásob v USA. „Bylo to rozhodně šokující snížení, které naznačuje, že už vidíme velký dopad snížení těžby OPEC a možná počáteční dopad poklesu dodávek ropy z Venezuely,“ řekl agentuře Reuters analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 19:00 SEČ přidávala 2,1 procenta na 66,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala růst o 3,1 procenta na 57,23 dolaru za barel.

OPEC a další členské země se dohodly, že od začátku letošního roku sníží těžbu ropy, aby zabránily nadměrným dodávkám na trh způsobeným zejména prudkým růstem těžby v USA. Ceny ropy se od začátku roku zvýšily už o více než 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám