Hlavní obsah

Benzín i nafta kvůli dani podražily v průměru o 20 haléřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli vyšší spotřební dani z paliv začínají prodejci pohonných hmot zvyšovat ceny, podle informací společnosti RR-Auto zdražily tuzemské čerpací stanice benzín i naftu od začátku roku průměrně o zhruba dvacet haléřů na litr. Největší růst cen se již tradičně projevil v hlavním městě.

Foto: Novinky
Článek

V Praze benzín zdražil o více než 30 a nafta o 60 haléřů. Při promítnutí celého zvýšení daně by benzin mohl podražit ještě o korunu, nafta o dvě. Je však možné, že konkurence nedovolí prodejcům promítnout daň do cen v plné výši.

K celorepublikovému přecenění přistoupila v noci Benzina, vyšší ceny potvrdili zaměstnanci čerpacích stanic. Plné promítnutí do cen provedla například čerpací stanice ve Františkových lázních, naftu zdražila na 23,10, natural na 25,70. Zdražení benzinu a nafty potvrdil i vedoucí provozu čerpacích stanic OMV Jiří Holovač. "Natural jsme zdražili o 1,30, naftu o 2,20," řekl.

Plné promítnutí vyšší daně do konečné ceny potvrdily i některé čerpací stanice Esso, ke stejnému kroku přistoupila například čerpací stanice Pap Oil v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Růst cen vykazují i pumpy společnosti Aral. Vyšší spotřební daň i DPH

Průměrná cena Naturalu 95 stoupla podle RR-Auto ke dnešnímu dni na zhruba 24 korun za litr, nafta na 21,11 koruny. Pokud firmy promítnou do cen celý nárůst daně, benzin by se mohl prodávat průměrně za zhruba 25 korun a nafta za 23 korun na litr. Za takové ceny Češi nakupovali pohonné hmoty naposledy koncem loňské zimy, před začátkem války v Iráku.

Provozovatelé pump zvedají ceny paliv kvůli vyšší spotřební dani. Ta od ledna stoupla u benzinu o jednu korunu na litr a u motorové nafty o 1,80 koruny na litr. Kvůli vyšší spotřební dani platí prodejci z konečné ceny i vyšší daň z přidané hodnoty.

Ceny pohonných hmot byly dosud na nejnižší úrovni za poslední zhruba rok a půl. Analytici vysvětlovali dosavadní pokles cen především slábnoucím dolarem na světových trzích a posilováním české koruny, která vůči dolaru ve středu posílila na více než osmileté maximum.

V důsledku novely zákona o spotřebních daních jsou od 1. ledna vyšší spotřební daně i u cigaret a alkoholu. Ty však budou zdražovat postupně. Podle předpokladů ministerstva financí by změny v zákoně měly přinést státní pokladně 13,5 miliardy korun. Část těchto financí získají obce a kraje.

Aktuální průměrné ceny PHM:
OblastNatural 95nafta
jižní Morava23,6120,73
severní Morava23,3220,51
východní Čechy23,8320,87
severní Čechy23,8820,90
střední Čechy24,1221,32
Praha24,7721,41
jižní Čechy24,1921,29
západní Čechy24,0920,84
zdroj RR-Auto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám