Hlavní obsah

Benzin i nafta budou dál zlevňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty budou v nejbližším týdnu pokračovat ve zlevňování. Průměrná cena nafty se dostane pod 37 Kč za litr.

Foto: Tomáš Nepožitek, Novinky

Vývoj cen pohonných hmot k 8. únoru

Článek

„Potenciál pro snížení cen stále existuje, zlevňování by mělo pokračovat i v nejbližším týdnu. U nafty o 20 až 30 haléřů, u benzínu o několik haléřů za litr,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Natural 95 se podle společnosti CCS v pondělí prodával v průměru za 37,66 Kč za litr a nafta za 37,11 Kč. Nafta za poslední týden zlevnila o více než 60 haléřů, benzín o 24 haléřů.

Za pár týdnů ceny zase porostou

Příčinou snížení cen je podle Tomčiaka pokles velkoobchodních marží v celé Evropě a také mírné snížení ceny severomořské ropy Brent.

EU končí s ruskou naftou, ČR má výjimku

Ekonomika

Doplnil, že je zároveň dostatečná nabídka na trhu s ropou, přestože se očekává, že letošní celosvětová poptávka bude rekordní. Navíc se podařilo obnovit dodávky z tureckých přístavů, které byly kvůli zemětřesení pozastaveny.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček však soudí, že v horizontu týdnů začnou ceny pohonných hmot zase růst. „Bohužel se otáčí situace na měnovém trhu. Zatímco ještě počátkem února se dolar pohyboval kolem 21,80 Kč, teď už je to přes 22 korun.

Vývoj naznačuje, že bychom měli počítat s tím, že v následujících týdnech se situace na čerpacích stanicích otočí a z poklesu cen z minulého týdne přejdeme do mírného zdražení,“ sdělil Právu ekonom. Upozornil, že ropný trh si všímá toho, že USA loni ze svých zásob uvolnily okolo 180 milionů barelů ropy, a zásoby se tak dostaly na nejnižší úroveň od roku 1983.

„Prezident Joe Biden chce letos uvolnit dalších 26 milionů barelů, což by sice krátkodobě pomohlo snižovat cenu ropy na trhu, ale stavy amerických zásob by již byly velice vyčerpané,“ podotkl Křeček. Plnění zásob by mohlo vést k tlaku na růst cen ropy.

Cena ropy Brent se nyní pohybuje na úrovni kolem 85 dolarů za barel, v průběhu února to bylo i pod 80 dolary.

Křeček velké výkyvy v ceně ropy ani v blízké budoucnosti neočekává. „Myslím si, že i nadále se cena ropy bude pohybovat v rozmezí 80 a 90 dolarů,“ dodal.

Rusko v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám