Hlavní obsah

Benzín by měl v létě zlevnit

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristé v Česku se s nadcházející letní sezónou nemusejí obávat výrazného zdražování benzínu. Jeho cena by podle odborníků mohla v porovnání se současným stavem naopak mírně klesnout na přibližně 25 korun za litr nejprodávanějšího Naturalu 95.

Foto: Michal Moravec

Hurvínek

Článek

Ceny pohonných hmot by tak měly klesnout navzdory blížící se motoristické sezóně i zdražování ropy na světových trzích. Podle odborníků totiž sezóna není zdaleka nejdůležitějším faktorem, který ceny benzínu ovlivňuje. "Vliv sezónních faktorů se v České republice poněkud přehání. Zásadními faktory určujícími cenu benzínu jsou spíše výše marží prodejců a rozhodnutí ropného kartelu OPEC o výši těžby ropy," řekl Právu hlavní analytik Patria Online David Marek.

V posledních týdnech sice benzín podražil asi o korunu na bezmála 26 korun za litr, ale tento trend nemá podle analytiků pokračovat. Zlevnit by měla i nafta, jejíž cena se podle Marka pohybuje na trhu stejným směrem jako benzín. "V následujících dvou až třech týdnech očekávám pokles cen asi o 20 haléřů, do začátku prázdnin potom benzín zlevní asi na 24,90 až 25 korun za litr," prohlásil Marek.

Ovlivnit cenu benzínu by letos ani napřesrok neměla ani vyšší spotřební daň, která již výrazně stoupla od počátku letošního roku. Benzín kvůli ní podražil o 1,20 korun za litr a nafta dokonce ještě o korunu více. "I když patříme mezi zeměmi Evropské unie mezi státy s nižší spotřební daní na benzín, neočekávám její nárůst v letošním ani příštím roce," dodal Marek.

Ropa dražší kvůli potížím v USA

Ceny ropy koncem týdne opět rostly kvůli obavám ze špatného zásobování trhu pohonných hmot ve Spojených státech za letní motoristické sezóny. V New Yorku cena americké lehké ropy ve čtvrtek pokračovala ve středečním růstu a vyšplhala se v jednu chvíli nad 37 dolarů za barel. Na londýnské burze se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 82 centů na 33,27 dolaru za barel.

Růst cen vyvolala zpráva o poklesu zásob benzínu a ropy v USA kvůli slabšímu dovozu. V uplynulém týdnu klesly v USA zásoby ropy o 2,1 miliónu barelů na 292,2 miliónu. Přerušil se tak růst rezerv z předchozích šesti týdnů. Zásoby benzínu klesly o 800 tisíc barelů na 200,1 miliónu.

Nervozitu na trhu navíc vyvolává sílící napětí v Iráku. Země se sice snaží obnovit vývoz ropy na předválečnou úroveň, obavy ze sílícího násilí v Iráku se ale opět dostaly do popředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám