Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden zlevnily jen o dva haléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku zlevnily od minulého týdne o dva haléře za litr. Toto množství benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 32,23 koruny, litr dieselu potom vyjde průměrně na 31,81 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty natankují řidiči v Praze. Litr benzinu stojí u tamních čerpacích stanic průměrně 32,73 koruny, stejné množství nafty 32,28 koruny. Benzin tak v Praze dokonce o dva haléře zdražil, zatímco diesel o pět haléřů zlevnil.

Průměrná cena nafty se přes 32 korun za litr dostala ještě na Vysočině, ve středních Čechách a v krajích Olomouckém a Plzeňském.

Saudi Aramco obnovila těžbu na úroveň před útoky

Ekonomika

Naopak nejlevnější paliva jsou v Jihočeském kraji. Litr naturalu tam stojí v průměru 31,80 koruny, litr dieselu 31,36 koruny. Benzin tedy na jihu Čech zlevnil o tři haléře, cena nafty tam klesla o dva haléře.

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižuje. U nafty rostla do počátku října, v jehož první dekádě se dostala nad 32 korun za litr. V posledních čtyřech týdnech průměrná cena dieselu klesá.

Ceny ropy klesají díky růstu zásob v USA

Ceny ropy v průběhu středy díky silnému růstu zásob v USA klesaly. Severomořská ropa Brent krátce po 17:00 SEČ odepisovala 0,6 procenta na 62,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 0,2 procenta na 57,11 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA se podle údajů amerického soukromého institutu API v minulém týdnu zvýšily o 4,3 milionu na 440,5 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters ale předpovídali, že zásoby vzrostou jen asi o 1,5 milionu barelů.

Prudký nárůst zásob v USA potvrdila i později vydaná zpráva vládního Úřadu pro energetické informace (EIA). Ta za stejné období udává nárůst zásob o 7,9 milionu barelů a vysvětluje ho především poklesem aktivity rafinerií.

Reklama

Související články

Ceny benzinu a nafty stagnují, ropa zlevňuje

Ceny pohonných hmot v Česku se od minulé středy příliš nezměnily. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o dva haléře na 32,55 koruny za litr a nafta naopak...

Výběr článků

Načítám